Foto: TT

Flera döda i attack i Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra personer ska ha dödats när en lastbil körde in i en folkmassa i Jerusalem. Polisen kallar händelsen för en terrorattack.

Händelsen inträffade på det populära promenadstråket Armon Hanatziv-promenaden i de äldre delarna av Jerusalem. En lastbil körde in i folkmassan och föraren försökte köra på fotgängare. Minst fyra har dödats och minst 15 skadats, uppger Jerusalem Post.

– Det är en terroristattack, säger en talesperson från polisen till israelisk radio kort efter händelsen. Polisen sa senare att man misstänker ett terrormotiv.

Föraren till lastbilen sköts till döds. Gärningsmannen är enligt polisen en palestinier från östra Jerusalem, rapporterar Reuters.

Senare under söndagen gjorde premiärminister Benjamin Netanyahu ett uttalande om händelsen och hävdade då att lastbilsföraren var en anhängare till terrorgruppen IS. Netanyahu antydde att föraren blivit inspirerad av liknande attacker i Europa, men premiärministern presenterade inga bevis för sitt påstående.

– Vi vet nu identiteten på angriparen. Alla tecken tyder på att han var en anhängare till IS, sa Netanyahu enligt AP.

Palestinska islamiströrelsen Hamas hyllade föraren och kallade gärningen för ”heroisk”, men tog inte på sig attacken.

De döda och skadade hörde till en grupp israeliska soldater som just hade klivit av en buss.

– Omkring tio människor låg på marken nära gatan. Några av dem var fastklämda under lastbilen, säger ambulanssjukvårdaren Landy Sharon till Jerusalem Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.