Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen: Samtliga dödades troligtvis efter att polisen anlänt Foto: TT

Minst fem döda i pilbågsattack i norska Kongsberg

Uppdaterad
Publicerad

En man har skjutit ihjäl flera personer med pilbåge i Kongsberg sydväst om Oslo. SVT Nyheter rapporterar direkt om händelsen.

Flera döda utanför Oslo

Pinnat inlägg

Kungligheter på plats i Kongsberg för att hedra offren 

Norges kronprins Haakon och kronprinsessa Mette-Marit ska närvara på en sorgegudstjänst tillägnad pilbågsdådets offer klockan 11 i Kongsbergs kyrka.  

Även landets justitieminister Emelie Enger Mehl (Sp) ska vara med på gudstjänsten.  

Här anländer kronprinsparet till kyrkan. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

- Vi står tillsammans i förtvivlan över vad vi har upplevt och allt det har kostat. Vi står också tillsammans inför de destruktiva krafterna vi har upplevt här, sade prosten Roar Tønnessen under gudstjänsten, rapporterar NRK.

Kongsbergs kyrka, som har drygt 2 000 sittplatser, är fullsatt, enligt NRK.

Från vänster till höger: Justitieminister Emilie Enger Mehl, kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon och Kongsbergs borgmästare Anne Sand under minnesstunden. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Enligt norska medier samlades flera hundra personer utanför Kongsbergs kyrka för att delta i minnesgudstjänsten.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Nu är presskonferensen över.

Mycket tyder på att offren valts slumpmässigt av den misstänkte gärningsmannen, enligt polisen.

Polisen: Offren har identifierats

De fem personer som miste livet i pilbågsattacken i Kongsberg i Norge är identifierade och deras anhöriga är underrättade, enligt polisen.

Offren är Andréa Meyer, 52 år, Hanne Merethe Englund, 56 år, Liv Berit Borge, 75 år, Gunnar Erling Sauve, 75 år och Gun Marith Madsen, 78 år.

Polisen vill ännu inte gå ut med hur offren dödades. Man hänvisar till den pågående förundersökningen.

Den misstänkte går för närvarande inte att förhöra, enligt polisen. Mannen har förhörts tre gånger och befinner sig på en rättspsykiatrisk enhet.

Polisen uppmanar till förståelse inför att utredningen av händelsen och den misstänkte gärningsmannen pågår, angående synpunkter på polisens arbete både före, under och efter dådet.

Inget tyder på att den misstänkte gärningsmannen samarbetade med andra. Han hade få sociala kontakter, enligt polisen.

Det finns tecken i utredningen på att 37-åringens konvertering till islam inte gjorts ”väldigt seriöst”, enligt polisen. Huvudspåret i utredningen kring motivet är hans psykiska tillstånd.

Nu börjar pressträffen.

Polisen håller presskonferens

Klockan 14.00 håller polisen i Norge en pressträff om dådet i Kongsberg. Enligt uppgifter till media så kommer man att gå ut med information kring offren.

SVT Nyheter direktrapporterar.

- Tack för att ni är så många som visat stöd till de drabbade. Tänt ljus och lagt blommor. Vi tänker alla på de som så onödigt mist livet och skickar varma tankar till de efterlevande, avslutar statsminister Jonas Gahr Støre med att säga vid sitt besök i Kongsberg.

Hundratals har tänt ljus vid minnesplatsen i Kongsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.