Spår av lördagens flygattack mot militärskolan i Tripoli: Spridda ägodelar ligger kvar på den skadade betongen. På platsen stod en grupp kadetter uppställda för att marschera till sina förläggningar. Foto: Mahmud Turkia /TT-AFP

Flera döda i attack mot militärskola i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 28 personer dödades i en attack mot militärskolan i den libyska huvudstaden Tripoli på lördagen, uppger en talesperson för landets hälsodepartement.

– 28 militärer har dödats och många fler skadats i en flygattack mot militärskolan i Tripoli, säger Amin al-Hashemi som representerar den FN-stödda regeringen i Libyen.

Landet är sedan flera år splittrat mellan stridande grupper, och regeringen kontrollerar bara ett mindre område i nordvästra Libyen. Krigsherren Khalifa Haftar och hans LNA-milis har sedan i april försökt ta över regeringssidans territorium och strider har sedan dess pågått i de södra utkanterna av huvustaden.

Vem som ligger bakom lördagens flyganfall är oklart. LNA-milisen har hittills avfärdat alla anklagelser.

Turkiskt ingripande

Läget kompliceras av att Turkiet nyligen aviserat att man tänker ingripa militärt till stöd för regeringssidan – vilket fått Haftar att intensifiera ansträngningarna för att besegra regeringen.

I fredags stoppades all flygtrafik till och från Tripolis enda fungerande flygplats på grund av intensiv beskjutning i närheten.

Enligt nyhetsbyrån AP stöds regeringen förutom av Turkiet även av Italien och Qatar, medan Haftar backas upp av Frankrike och Ryssland samt Saudiarabien och flera andra arabländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.