Flera döda i motorcykelsattack nära Tel Aviv

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem människor dödades när en motorcykelförare öppnade eld öster om Tel Aviv på tisdagen. Det var det tredje dödliga dådet i Israel på en vecka.

Attackerna fördöms av FN, USA och den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

En motorcykelförare beväpnad med automatkarbin körde enligt vittnen omkring och sköt mot folk i den ultraortodoxa staden Bnei Brak öster om Tel Aviv i Israel på tisdagen, rapporterar AFP. Gärningsmannen sköts till döds av säkerhetsstyrkor, men innan dess han hann döda minst fem människor. Flera rapporteras ha skadats.

Attacken fördöms av USA, som kallar den för ett terrordåd.

”Vi fördömer starkt dagens terrorattack i Bnei Brak, Israel, som dödade fem oskyldiga offer”, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande.

”Det här våldet är oacceptabelt. Israeler – som alla människor runt om i världen – borde kunna leva i fred och utan rädsla,” tillägger han.

Elva offer på en vecka

Ingen terrororganisation hade under natten tagit på sig dådet, enligt AFP. Men det är den tredje dödliga attacken på en vecka i Israel och den sammanlagda dödssiffran för dåden är uppe i elva, om man räknar bort de ihjälskjutna förövarna.

”Generalsekreteraren fördömer de senaste terrordåden i Israel, som har krävt minst elva israeliska medborgares liv. Sådana våldshandlingar kan aldrig rättfärdigas och måste fördömas av alla,” säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, i ett uttalande natten till onsdag, svensk tid.

I söndags öppnade två personer eld på en gata i Hadera i norra Israel. Två gränspoliser dödades och förövarna sköts till döds av säkerhetsstyrkor. Terrorrörelsen IS sade sig via sina propagandakanaler ligga bakom dådet.

I förra veckan dödades fyra personer och flera skadades när en knivbeväpnad man gick till angrepp i Beersheba i södra Israel. Gärningsmannen var en israelisk medborgare som tidigare dömts för att ha uttryckt sitt stöd till IS, enligt myndigheterna.

Israelisk polis har inte offentliggjort identiteten på den senaste gärningspersonen, motorcykelföraren, men israeliska medier rapporterar att han ska ha varit en palestinier från Västbanken som hade suttit flera år i israeliskt fängelse.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas fördömde dådet på tisdagskvällen.

”Dödandet av palestinska och israeliska civila kommer bara att leda till ytterligare försämring av situation” sade Abbas i ett uttalande.

”Oväntat och oförutsett”

Att Israel drabbats av flera attacker på en vecka kommer mycket oväntat och från oförutsett håll när IS har tagit på sig ansvaret för åtminstone de första två dåden, påpekar statsvetare Anders Persson vid Linnéuniversitet:

-Frågan är om det är självrekryterade utan någon kontakt med en central organisation eller om det är mer ideologiska samband och lösare kopplingar. Det är inte klarlagt än, sade han till TT på tisdagskvällen.

Israels premiärminister Naftali Bennett har kallat landets högsta säkerhetsansvariga till krismöte.

Redan före attackerna var farhågorna stora inför nästa månads ramadan samt judiska och kristna påsk. I fjol ledde oroligheter till ett krig mellan Israel och Hamas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.