Foto: TT

Flera döda i Beirut vid protester

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheter har brutit ut i Libanons huvudstad Beirut, under en protest anordnad av de mäktiga shiarörelserna Hizbollah och Amal. Minst fem personer har dött, uppger landets inrikesminister, Bassam Mawlawi, enligt nyhetsbyrån AP.

Protesterna är riktade mot domaren Tarek Bitar, som gjort sig ovän med flera ur Libanons ledande skikt i sin utredning av explosionen, som dödade hundratals människor i fjol. Den Iranstödda shiamuslimska Hizbollahrörelsen, som har stor politisk makt i Libanon, hade kallat till protesterna, tillsammans med shiarörelsen Amal. Anhängare till rörelsen menar att domaren valt ut flera politiker till förhör baserat på deras samröre med Hizbollah.

Fem personer har dött och 30 har skottskadats i samband med protesterna, enligt inrikesminister Bassam Mawlawi. En av personerna ska ha dött av sina skador efter att hon träffades av ett skott i sitt hem, uppger en militärkälla till Reuters.

Armén: Beväpnade kommer skjutas

Libanesiska armén skriver i ett uttalande på Twitter att alla beväpnade kommer att skjutas. Civila uppmanas hålla sig borta från gatorna. Premiärminister Najib Mikati manar till lugn.

Protesterna startade i närheten av justitiepalatset, längs med frontlinjen som skiljde muslimer från kristna under inbördeskriget 1975-1990. Enligt inrikesministern ska flera av dödsfallen ha skett genom krypskyttar.

– Detta är ett väldigt farligt tecken, säger han.

De politiska spänningarna har ökat hastigt sedan den enorma explosionen i augusti i fjol vid Beiruts hamn. 200 personer dog och stora delar av staden ödelades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.