Vittnesbild från attentatsplatsen. Foto: Zahri Abbas Visa alla (4)
Visa alla (4)

Flera döda i explosion i Beirut

Publicerad

Flera personer har dödats i två explosioner i Beiruts södra förorter. Explosionerna skedde i ett område som kontrolleras av den shiitiska rörelsen Hizbollah. Terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för attentet.

Minst 41 personer har dödats i ett självmordsattentat i Beiruts södra förorter. Enligt Libanons hälsominister Wael Abou Faour har ett sjukhus har tagit emot minst 200 skadade personer, vissa vars tillstånd är kritiskt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Explosionerna ska ha inträffat med bara några minuters mellanrum i området Ain el Sikkeh, ett bostads- och shoppingområde i huvudstadens södra förorter, närliggande det palestinska flyktinglägret Burj el-Barajneh, uppger Al Jazeera.

Området kontrolleras av Hizbollah och enligt säkerhetskällor skedde explosionerna när väldigt mycket folk var i rörelse.

IS tar på sig skulden

IS tog senare under torsdagskvällen på sig skulden för attentet. På Twitter skriver gruppen att man kört fram en motorcykel lastad med sprängämnen. Efter att bomben detonerat ska människor ha strömmat till platsen för att hjälpa de skadade. Då ska en andra självmordsbombare ha utlöst ytterligare en laddning i folkmassan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tredje självmordsbombare död

Enligt inrikesminister Nouhad Machnouk ska även en tredje självmordsbombare dödats i en av explosionerna. När den tredje självmordsbombaren upptäcktes hittades han med en intakt bombväst, enligt en anonym källa till nyhetsbyrån AP.

Ministern säger också att de som utförde attentaten gick till fots och var utrustade med bombvästar, rapporterar TT.

Första dådet på ett år

Hizobollah, som deltar i kriget i Syrien på president Bashar al-Assads sida, gjorde under torsdagskvällen ett uttalande där man sade att kommer att fortsätta kampen mot ”terrorister” och att ”kriget mellan oss pågått länge”.

Mellan juli 2013 och februari 2014 har nio attacker utförts mot Hizbollah-kontrollerade områden i landet, de flesta utförda av sunni-muslimska terroraktörer.

Attacken är den första mot ett område kontrollerat av Hizbollah sedan juni 2014 då en bilburen självmordsbombare dödade en säkerhetsanställd när denne försökte hindra attacken, enligt AFP.

Hizobollah är stämplad som en terrororganisation av bland andra USA, Frankrike och Israel, men inte av FN och EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer