Frivilliga hjälper en skadad man efter självmordsattacken. Foto: AFP/TT

Minst 52 döda i bombdåd i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 54 personer har dött och minst 50 har skadats efter en självmordsbombning i sydvästra Pakistan, skriver Reuters. Händelsen har inträffat nära en moské i samband med en religiös sammankomst. Några timmar senare skedde ytterligare en explosion i en moské i en annan del av landet.

En bomb ska ha exploderat i staden Mastung, under ett firande av profeten Muhammeds födelsedag. Det skriver Al-Jazeera.

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet, och enligt Reuters handlar det om en självmordsattack. Självmordsbombaren detonerade sig själv i närheten av en polispatrull.

Pakistans inrikesminister Sarfraz Bugti kallar dådet för ”avskyvärt”, skriver Reuters.

Regionen som Mastung ligger i har varit föremål för flera terrorattacker. Tidigare i september skadades elva personer, inklusive en religiös ledare, i ett bombattentat i närheten av Mastung.

Ytterligare en attack

Bara några timmar senare ska ytterligare en självmordbombning ha skett under fredagen vid en moské i staden Peshawar i norra Pakistan. Minst fem personer ska ha dött och många ska ha fastnat under rasmassorna, rapporterar den pakistanska nyhetssajten Geo med hänvisning till lokala myndigheter.

Peshawar ligger nära gränsen till Afghanistan och är huvudstad i det som tidigare kallades självstyrande stamområden – sedan länge konfliktfyllda trakter. Tidigare år miste minst 100 människor livet i en explosion i en moské i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.