Ett cykelbud låser fast sin cykel i ett snötäckt Cleveland. Foto: TTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Extrem snöstorm skördar liv i USA

Uppdaterad
Publicerad

I den västra delen av delstaten New York kom nästan två meter snö under ett dygn, med minst åtta döda som följd. Minusgrader har noterats i USA:s samtliga delstater.

I tisdags var det den kallaste novembermorgonen i USA sedan 1976, visar statistik från Weather Bell Analytics. Medan kylan höll syd i ett järngrepp, rasade snöstormen över Nordamerika.

Omkring hälften av landets delstater var snötäckta på tisdagen, enligt National Weather Service. Hårt drabbade var delar av staden Buffalo, där två meter snö ramlade ned på ett dygn.

Flera av offren avled av hjärtattacker i samband med snöskottning. En bilist begravdes under flera meter snö.

– Vissa delar kommer att få lika mycket snö på tre dagar som normalt under ett år, säger Mark Poloncartz, politiskt ansvarig i Erie county, till CNN.

Han kallade situationen ”mycket, mycket allvarlig”.

Extremt oväder

Det som orsakar det kalla vädret är ett fastlåst läge med högtryck som legat över USA och dragit ner ishavsluft. Speciellt mycket snö har det kommit vid stora sjöar när vattenångan faller tillbaka som blötsnö.

– Mycket lokalt kan det komma mellan 1,5 och 2 meter snö, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Hela USA har lägre temperaturer än vad som är vanligt. Sedan i söndags har det slagits 350 rekord i låga temperaturer.

– Till och med i Florida har det varit kallt, vilket är ovanligt, säger Mellin.

Den värsta kylan i östra delen av USA kommer att ge med sig om några dagar.

Svårt för snöplogar

I Erie county blev bilister insnöade i sina fordon och vägar förvandlades till parkeringsplatser då snöplogar hade svårt att skyffla undan det tjocka snötäcket.

Sjukvårdare tog sig fram på snöskotrar, om de kunde ta sig fram alls. En 81-årig man avled i hjärtattack då vårdpersonal inte kunde komma fram till sjukhus.

Mer snö väntas de närmaste dygnen.

Också i trakter som Florida och Kalifornien har mätstationer noterat temperaturer under 0 grader Celsius. En mätstation på Hawaii noterade -1 grad, på vulkanen Mauna Kea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer