Palestinier sörjer det 14-månader gamla barn som dödats. Enligt hälsovårdsdepartementet i Gaza dog även barnets mamma, som var gravid i åttonde månaden. Foto: Khalil Hamra, TT

Eldupphör efter helgens attacker i Israel och Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Palestinska företrädare uppger att man med hjälp av egyptiska medlare har kommit överens med Israel om ett eldupphör. Uppgifterna bekräftas för nyhetsbyrån AFP från egyptiskt håll.

Eldupphöret kommer efter en helg då flera hundra palestinska raketer avlossats mot Israel, som svarat med flyganfall mot mål i Gazaremsan. Det är den allvarligaste upptrappningen mellan palestinska extremister och Israel sedan kriget bröt ut 2014.

Israel har ännu inte kommenterat uppgifterna om uppgörelsen, men inga attacker eller raketer har avlossats sedan klockan halv fem på måndagsmorgonen (lokal tid) då eldupphör skulle inledas, skriver AFP.

Flera döda i attackerna

Det var under lördagen som upptrappningen startade och senare under söndagen eskalerade den. Sammanlagt har minst 23 personer dödats i Israel och i Gaza, uppger palestinska och israeliska myndigheter. Enligt Gazas hälsodepartement ska en gravid kvinna och ett ettårigt barn finnas bland de döda. 

Donald Trump: Stödjer Israel

Under helgen har både EU och USA uppmanat om eldupphör. Den amerikanske presidenten, Donald Trump, twittrade på söndagen att Washington till hundra procent stöder Israels åtgärder.

”Till Gazas folk – dessa terrorhandlingar mot Israel kommer bara att ge er mer elände” skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.