Flera svenskar döda i lavin i Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Fyra svenskar har dött i en lavinolycka i Österrike, bekräftar svenska UD för SVT Nyheter.

Vid 05-tiden på lördagsmorgonen bekräftar UD:s presstjänst för SVT Nyheter att fyra svenska män i 40-års åldern har omkommit i lavinen i österrikiska Spiss på fredagen. Männen ska vara hemmahörande i Svealand och Götaland.

Anhöriga är underrättade och Svenska ambassaden i Wien är i kontakt med lokala myndigheter, enligt UD:s pressjour Tekla Kristiansson.

En femte svensk skadades av lavinen och vårdas enligt österrikiska TV-bolaget ORF på sjukhus. Även en person från Österrike uppges ha dött i lavinolyckan. Enligt ett pressmeddelande från österrikisk polis rör det sig om en bergs- och skidguide som ledde gruppen med svenskar.

Lavinen ska ha varit mellan 350 och 400 meter bred.

Larmade om olyckan

Den skadade svensken uppges ha larmat om olyckan via en svensk Whatsapp-grupp. En stor räddningsinsats med helikoptrar från både Schweiz och Österrike inleddes. En av männen hittades vid liv, men hans liv gick inte att rädda.

Tyrolen har fått mycket snö de senaste dagarna och lavinen var en av 60 rapporterade i regionen de två senaste dagarna.

Offren i Spiss åkte alla offpist när lavinen utlöstes.

Ytterligare laviner

I en annan lavin i Österrike tidigare på fredagen skadades tre svenskar i 30-årsåldern. De fördes till sjukhus men ska inte ha fått livshotande skador.

Arrangörer av resor till Alperna som TT varit i kontakt med säger att de drabbade sannolikt är svenskar som på egen hand tagit sig ned till området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.