Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starkaste orkanen i området på 20 år. Hör SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir berätta om orkanen som drar fram. Foto: SVT

Flera döda i orkanen Beryl – har nått Jamaica

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio människor har dött i Karibien i orkanen Beryl, den starkaste som dragit in över området på 20 år.

Ovädret slår hårt mot Jamaica där utegångsförbud införts.

Beryl lämnade förödelse efter sig när den drog fram genom Karibien. Minst tio personer uppges ha dött på de karibiska öarna och i norra Venezuela.

Grenadas premiärminister Dickon Mitchell uppger att situationen i östaten är dyster.

– Det finns ingen ström och det har skett en nästan total förstörelse av bostäder och byggnader på ön. Vägarna är inte framkomliga, i många fall på grund av den stora mängden bråte som ligger över dem, säger han.

Slår mot Jamaica

Orkanen, som under tisdagen uppgraderades till kategori fem på en femgradig skala, har nu återigen graderats som en fyra.

– Det betyder inte att det blir en lättnad, utan det kommer fortfarande leda till stora problem på Jamaica när den drar in, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Under onsdagsnatten slog orkanen Jamaica med livshotande vindstyrka.

Ön har förklarats som en katastrofzon och en evakueringsorder har utfärdats i områden som är känsliga för översvämningar och jordskred.

Rekordstarka vindar

Landets premiärminister Andrew Holness beslutade sent på tisdagskvällen lokal tid om landsomfattande utegångsförbud från onsdag morgon till onsdag kväll.

– Det är för att säkerställa säkerheten för alla under stormen, säger Holness i ett videoklipp på Instagram.

Juli brukar vara en månad med orkaner, men i styrka slår Beryl hittills alla rekord.

– Att det kommer upp i en sådan här hög vindstyrka har inte uppmätts sedan mätningarna startade på 1950-talet, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.