Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I staden Faenza räddade italienska kustbevakningen ett par som klättrat upp på taket. Se bilder från räddningsinsatsen i klippet. Foto: Pasquale/EPA/TT & Reuters

Kraftigt oväder i norra Italien skördar liv

Uppdaterad
Publicerad

Minst 13 personer har dött sedan kraftiga regn och översvämningar drabbat norra Italien. Skolor håller stängt och boende uppmanas att hålla sig borta från bottenvåningar.

Dödstalet stiger i spåren av de kraftiga regn och översvämningar som dragit in över regionen Emilia-Romagna i norra Italien.

– Staden står på knäna, den är förkrossad och i smärta, säger borgmästaren Gian Luca Zattini i den drabbade staden Forli nära Bologna.

Flera av de döda har drunknat i översvämningarna, däribland ett par i 70-årsåldern som hittades drunknade i sitt hem. En person har hittats drunknad i en bil under vattnet.

Enligt räddningstjänsten försvåras arbetet av att många vägar ligger under vatten.

Barriärsystemet Moses aktiverat

Flera städer i regionen har drabbats av ovädret. I kuststaden Riccione försvåras räddningsarbetet av att flera avdelningar, däribland akuten, svämmats över.

I Venedig i den intilliggande regionen Veneto har barriärsystemet ”Moses” höjts. Det är första gången sedan den började byggas för 20 år sedan som barriären lyfts upp så här tidigt på året.

Det drabbade området utsattes för kraftiga oväder i början av maj och marken var fortfarande indränkt vid de nya skyfallen.

F1-tävling ställs in

Under helgen som kommer skulle en VM-deltävling i formel 1 hållas i på den klassiska Imolabanan, som ligger precis intill floden Santerno där vattennivåerna blivit allt högre. Det finns en oro för att dammarna ska brista och orsaka ytterligare översvämningar.

”Det är en tragedi att bevittna det som har skett i Imola och Emilia-Romagna”. Beslutet är det rätta för alla i lokalsamhället och för F1-familjen eftersom vi måste se till säkerhetsläget och inte utgöra en extra börda för myndigheterna medan de hanterar den här fruktansvärda situationen”, säger F1:s ordförande och vd Stefano Domenicali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.