Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera vägar i Iran blockeras genom att bland annat tända eld på bildäck. Foto: AFP/TT

Flera döda i protesterna i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Bensinprotesterna i Iran som blossade upp sent under fredagen har krävt ytterligare liv. Hittills rapporteras det om minst tre döda varav en polis. Ett 40-tal personer har gripits.

De numera så kallade bensinprotesterna i Iran gick på söndagen in på sin tredje dag.

Internet har i princip stypts i hela Iran. Detta efter beslut från det Högsta nationella säkerhetsrådet om att begränsa det under 24 timmar, rapporterar den halvstatliga nyhetsbyrån Isna.

Flera iranier utanför landet vittnar om svårigheter att nå vänner och släktingar i Iran, både genom appar och vanlig telefonlina.

Det är en ”total nationell nedstängning av internet”, skriver Netblocks, en sida som övervakar nättjänster, på Twitter.

Khamenei twittrar

Men samtidigt har landets högste andlige ledare ayatolla Khamenei lyckats twittra ut sitt stöd till prishöjningen av bensinen som lett till att proteser nu rasar i över 40 städer i Iran.

I ett tv-sänt tal fördömer han vissa av de medel demonstranterna tagit till med.

– Vissa människor blir såklart upprörda av det här beslutet, men att skada och sätta eld på byggnader är inget som vanliga människor gör, det gör ligister, säger han i statlig tv.

Flera döda

Minst tre personer har mist livet, uppger iranska myndigheter enligt AP.

En polisman uppges ha dödats i staden Kermanshah i västra Iran av demonstranter, säger en lokal polischef till nyhetsbyrån Irna. Mannen dog efter att ha blivit skjuten under sammandrabbningar med ”upprorsmakare och ligister”, rapporterar Irna.

I staden Yazd har 40 personer gripits efter att ha drabbat samman med polis, rapporterar Isna på söndagen.

”Falska nyheter”

Många videor som sprids på sociala medier är ännu inte verifierade och i statliga medier har inläggen avfärdats som falska nyheter. Så kallade ”fientliga medier” har anklagats för att överdriva omfattningen av demonstrationerna, skriver BBC.

Protesterna drog igång under fredagen när priset på bensin höjdes med drygt 50 procent samtidigt som ransoneringskort infördes.

Förutom byggnader och fordon, spreds också videor på sociala medier över hur demonstranter tänt eld på porträtt föreställande just Khamenei.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer