50-tal döda när snabbtåg spårade ur

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal människor har omkommit i en tågolycka i Taiwan, uppger myndigheterna. Tiotals passagerare har skadats. Kraschen är en av de blodigaste, kanske den värsta någonsin, på landets järnvägar.

Snabbtåget, som ska ha varit fullpackat med folk på resa inför långhelgen, spårade ur i en tunnel i östra Taiwan. Räddningspersonal hade svårt att ta sig fram till vagnar inne i tunneln, men på eftermiddagen lokal tid uppges bara någon enstaka person fortfarande vara fast inne i de demolerade vagnarna.

Tåget var på väg från huvudstaden Taipei i norr mot Taitung på östkusten när det spårade ur. Ett okänt antal tågvagnar rände då in i tunnelns väggar.

Olyckan är Taiwans dödligaste på järnvägarna på fyra decennier.

– Det är ett slags allhelgonahelg. Det ska ha varit många som var på väg hem till sina familjer för att fira en längre ledighet som var ombord på det här tåget, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

Enligt den taiwanesiska nyhetsbyrån CNA krockade tåget med ett arbetsfordon som stått parkerad men glidit ner på spåret, vilket utlöste urspårningen. På bilder från lokala medier syns en gul lastbil som fallit över på sidan bredvid tåget.

Myndigheterna uppger att olyckan kan ha orsakats av att ett underhållsfordon glidit ner längs en vall och träffat tåget just som det skulle åka in i tunneln.

Minst omkring 350 passagerare uppges ha färdats på tåget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.