Räddningstjänst på plats vid skolan. Foto: AP/Kerch.fm

20 döda efter skoldåd på Krimhalvön

Uppdaterad
Publicerad

20 personer dödades i ett attentat på en skola i staden Kertj på Krimhalvön. En elev på skolan ska enligt inledande uppgifter ha gått runt på skolan och skjutit personer, för att sedan ta sitt eget liv.

Inledningsvis rapporterades det om en explosion på en skolan. Enligt ryska uppgifter rör det sig om en 18-årig student på skolan som först detonerade en hemmagjord sprängladdning i kafeterian och sedan gick runt och öppnade eld mot människor som kom i hans väg.

20 personer dödades och minst 40 människor skadade, enligt uppgifter i The Guardian och New York Times.

Enligt ryska medieuppgifter hittades gärningsmannen död i skolans bibliotek efter att han tagit sitt eget liv.

De döda som främst är studenter, men även lärare – har skottskador, enligt de ryska utredarna.

Vittnen hörde flera skott

En elev som går på skolan, Semyon Gavrilov, berättar att han hade somnat till under sin lektion och vaknat upp till ljudet av skottlossning. Han ska sedan ha sett hur en ung man skjutit mot människor.

– Jag låste dörren och hoppades att han inte skulle höra mig, säger Gavrilov till tidningen Komsomolskaya Pravda, skriver AP.

Ett annat vittne, en 15-årig flicka, berättar att hon befann sig i en toalett på den nedre av skolans två våningar med sina vänner när de skakades av en kraftig smäll.

– Jag kom ut därifrån och där var damm och rök. Jag förstod ingenting, jag hade tappat hörseln, säger hon, och berättar hur hon och många fler flydde genom skolans gymnastiksal.

– Jag såg en flicka ligga ned där. Det var ett barn som fick hjälp att gå för att han inte kunde gå själv. Väggen var täckt av blod. Sedan började alla klättra över staketet och vi kunde fortfarande höra explosioner, säger hon.

Ett annat vittne, Yuri Kerpek, berättar för nyhetsbyrån Ria Novosti att skottlossningen pågick i runt 15 minuter.

Försvaret skickar styrka

Rysslands utredningskommitté, som hanterar större brottshändelser, uppgav inledningsvis att händelsen utreddes som en misstänkt terrorattack men meddelade senare att händelsen utreds som ett misstänkt massmord.

18-åringens motiv är fortfarande okänt, men det kommer att utredas noggrant, sade Rysslands president Vladimir Putin vid en presskonferens efter attaten inträffat. Han sände även sina kondoleanser till de drabbade och sade att han hålls informerad.

Andra skolor och förskolor i staden evakuerades i och med attentatet.

Tre dagars landssorg kommer att utlysas på Krim, den ukrainska halvön som sedan några år tillbaka är annekterat av Ryssland, meddelade halvöns guvernör Sergej Aksinov på sin Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.