Flera döda vid explosion i klädfabrik i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta personer fick sätta livet till och närmare 50 skadades vid en explosion i en textilfabrik i Bangladesh på måndagen. De flesta av dödsoffren var anställda i fabriken.

Fabriken ägs av tillverkaren Multifabs, som på sin egen sajt uppger att man producerar kläder för märken i västvärlden.

Flera väggar rasade

Det fanns omkring 30 personer på plats vid detonationen i sexvåningsbyggnaden, som ligger i ett industriområde i utkanten av huvudstaden Dhaka. Fabriken var stängd men den personal som var i arbete höll på med underhåll av en panna, när pannan exploderade. En källa inom den lokala räddningstjänsten säger att uppemot 50 människor skadades.

Textilindustrin i Bangladesh

Flera väggar raserades. Tryckvågen var så kraftig att det uppstod skador också på andra företag i närheten.

Bland dödsoffren finns också människor som råkade passera på gatan utanför.

Arbetsskyddet dåligt

I Bangladesh finns fler än 4 500 textilfabriker som sammanlagt har fyra miljoner anställda. Kvinnor är i majoritet bland de lågavlönade textilarbetarna.

Arbetarskyddet är dåligt och de svåra olyckorna har varit många. I april 2013 omkom fler än 1 100 människor när industrihotellet Rana Plaza kollapsade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Textilindustrin i Bangladesh

Mer i ämnet