Två kvinnor sörjer sina anhöriga på ett sjukhus efter attacken i Kabul. Foto: TT

IS säger sig ha dödat 40 i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS säger sig ha utfört det sprängdåd som dödade minst 40 människor i Afghanistans huvudstad Kabul.

Genom sin propagandakanal Amaq meddelar IS att målet för torsdagens attentat var ett shiitiskt kulturcenter. På kulturcentret hölls en konferens på 38-årsdagen av den sovjetiska invasionen, som ett hundratal personer deltog i. Många av offren deltog i den konferensen. Minst ett 80-tal personer skadades.

Talibanerna var snabba att frånsäga sig ansvar för dådet.

Reporter dödad

Men även nyhetsbyrån Afghan Voice Agency har kontor i kvarteret, och antogs först vara målet för angreppet. Sayed Abbas Hussaini, reporter på Afghan Voice, uppger för Reuters att en av hans arbetskamrater dödats och att ytterligare en skadats.

Bilder som vittnen postat i sociala medier visar stor förödelse. En deltagare vid invasionsceremonin sade till nyhetsbyrån Tolo att han fått brännskador i ansiktet.

– Efter explosionen var det eld och rök där inne och alla vädjade om hjälp.

Den angripna fastigheten ligger i ett huvudsakligen shiitiskt område.

Blodiga terrordåd

Med stark amerikansk uppbackning har regeringsstyrkorna drivit bort talibaner från många områden och hindrat upprorsmän från att ta över stadsdelar. Men såväl talibaner som IS har i stället genomfört blodiga terrordåd, sannolikt för att undergräva allmänhetens tillit till samhällsbygget.

– Detta otäcka angrepp understryker farorna för afghanska civila, kommenterar människorättsrörelsen Amnesty Internationals Sydasienchef.

Religiösa attacker i Afghanistan har ökat de senaste två åren med shiiter som huvudsakligt mål, sade FN i november. IS har tagit på sig de flesta attackerna på shiiter.

Afghanska säkerhetsstyrkor har spärrat av området kring explosionerna i huvudstaden Kabul. Foto: TT
Karta över Afghanistan med huvudstaden Kabul markerad. Foto: SVT

IS-attacker i Kabul

Kabul har blivit en av de dödligaste platserna för civila i Afghanistan de senaste månaderna. Talibanerna ökar sina angrepp samtidigt som IS är ute efter att höja sin närvaro i landet.

I juli 2016 utförde IS attacker i den afghanska huvudstaden för första gången. Här är en lista på angrepp av IS sedan dess.

2016

23 juli: Två explosioner dödar minst 85 personer och skadar fler än 400. Det är den första attacken som IS tar på sig i den afghanska huvudstaden.

2 oktober: Attack mot en helgedom i Kabul som dödar minst 18 personer under ashura, en av de viktigaste shiitiska högtiderna.

21 november: Självmordsbombare dödar minst 27 personer och skadar 64 vid en moské.

2017

8 mars: Beväpnade män förklädda till läkare attackerar Afghanistans största militärsjukhus. Den officiella dödssiffran är 50 men säkerhetskällor och överlevande säger att den överskrider 100.

12 april: Fem människor dödas när en självmordsbombare slår till nära Afghanistans försvarsministerium i Kabul.

3 maj: Explosioner nära USA:s ambassad och Natos huvudkontor dödar åtta personer och skadar 28 mitt under morgonrusningen.

15 juni: Självmordsattack mot en shiitisk moské i Kabul dödar fyra personer och skadar åtta.

31 juli: IS hävdar att man har angripit den irakiska ambassaden i Kabul. En serie explosioner och ljudet av skottlossning skakar den afghanska huvudstaden.

25 augusti: En självmordsbomb och en pistolattack vid en shiitisk moské i Kabul dödar 28 personer och skadar många fler.

20 oktober: En självmordsattack under fredagsbönen vid en shiitisk moské dödar 56 personer och skadar 55.

7 november: En tv-station attackeras och minst en person dödas och ett tjugotal skadas.

18 december: Ett utbildningscenter för underrättelsetjänsten attackeras, vilket utlöser en intensiv vapenstrid med afghansk polis. Två poliser skadas.

25 december: En självmordsbomb dödar sex civila i en attack nära afghanska underrättelsetjänstens kontor.

28 december: Omkring 40 personer dödas och ett 80-tal skadads av en självmordsbombare.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.