Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera dödade i protester i Peru

Uppdaterad
Publicerad

Minst 17 personer har dödats i sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter som kräver presidentens avgång i Peru.

Demonstranterna som kräver att president Dina Boluarte ska avgå försökte storma en flygplats i den sydostliga staden Juliaca, enligt en lokal myndighet.

I Juliaca, som ligger i Punoregionen på gränsen till Bolivia, har protesterna mot presidenten varit intensiva.

Enligt landets hälsodepartement har 38 personer skadats i sammandrabbningarna.

Planerar nytt val 2024

Perus kongress har röstat för att tidigarelägga nästa val från 2026 till april 2024 i ett försök att lindra de politiska spänningarna i landet.

Enligt den nya tidplanen ska den nyligen tillsatta presidenten Dina Boluarte i juli 2024 lämna över makten till vinnaren i valet.

Omfattas inte av åtalsimmunitet längre

Omfattande och våldsamma protester skakar Peru efter det att expresidenten Pedro Castillo avsattes och frihetsberövades i början av december. Han hade då försökt upplösa parlamentet och införa undantagslagar.

En domstol har beslutat att Castillo ska vara frihetsberövad i 18 månader – detta efter ett beslut att han inte längre omfattas av åtalsimmunitet som landets president normalt åtnjuter.

Castillo-anhängare beskriver presidenten som kidnappad, medan myndigheterna säger att misstankarna mot den avsatte ledaren måste utredas grundligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.