Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent: ”Ett scenario som väcker stora frågetecken”. Foto: SVT

Flera frågetecken om det brinnande ryska krigsfartyget

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina hävdar att man ligger bakom branden i det ryska krigsfartyget i hamnen i Kaliningrad. Men från Rysslands håll är det tyst. Om uppgifterna stämmer är det första gången som Ukraina angriper ett ryskt krigsfartyg i Sveriges närområde.

Enligt ukrainsk underrättelsetjänst var det ryska fartyget på väg att röra sig från Kaliningrad mot Svarta havet. Hamnen ligger cirka 30 mil från Gotland. Men vad som egentligen hände i söndags är fortfarande oklart.

– Om Ukraina går ut med uppgifter som inte stämmer så kommer det förr eller senare att visa sig. Då sjunker förtroendet för underrättelsetjänsten i Ukraina. Trovärdigheten står på spel, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Kriget i Ukraina

Började i hytt

Ukrainas underrättelsetjänst har släppt en kort film som visar branden. Den verkar ha startat i en skumgummimadrass i en hytt och ska ha orsakat betydande skador. Bland annat ska kommunikationssystemet ha slagits ut, enligt ukrainska uppgifter.

– Om det Ukraina säger stämmer är det mest sannolika är att det rör sig om en infiltratör som har kunnat ta sig ombord på fartyget. Det kan vara en person som ukrainsk underrättelsetjänst har rekryterat, säger Christoffer Wendick.

Ett utvidgande

Ryssland har inte kommenterat uppgifterna.

Skulle det röra sig om en infiltratör som ligger bakom branden är det ett nederlag för Ryssland, menar Wendick:

– Jag tror att man inte vill lyfta på något sätt, säger han.

Om uppgifterna stämmer är det också ett utvidgande av Ukrainas operativa område.

– Det är i så fall ett nytt scenario, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet