FN:s fredsbevarande styrkor är sedan 2013 på plats i Mali i Västafrika. Arkivbild. Foto: Nicolas Remene/EPA/TT

Flera fredsbevarande FN-soldater dödade i Mali

Publicerad

Två soldater som ingick i FN:s fredsbevarande styrkor i Mali har dödats av en vägbomb i centrala delar av det västafrikanska landet. Attacken följer på en rad dödliga dåd den senaste tiden.

Det var under fredagen som det bepansrade fordonet som FN-soldaterna färdades i körde på en sprängladdning, och de två egyptiska soldaterna omkom.

FN:s säkerhetsråd uppmanar nu Malis myndigheter att skyndsamt ”utreda attacken mot fredsbevarande styrkor och ställa förövarna inför rätta”.

Detta är den sjätte incidenten som drabbat FN:s styrkor på mindre än två veckor, uppger en talesperson för FN. Så sent som i onsdags attackerades en konvoj i Kidal i östra Mali och en jordansk soldat dödades och tre skadades.

Sex civila har dessutom dödats när de körde på en sprängladdning, uppger källor från militären och myndigheterna. Jihadistgrupper tros ligga bakom attackerna mot militären och civilbefolkningen.

Läget i Mali har varit mycket instabilt ända sedan 2012, när uppror i norra delen av landet bidrog till en militärkupp. Sedan 2013 har landet styrts av en militärjunta.

FN har runt 13 000 soldater i landet, genom insatsen Minusma. Den fredsbevarande styrkan är en av FN:s största och anses vara en av de farligaste. Sedan insatsen inleddes 2013 har 174 FN-soldater dödats i attacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.