Kravallpolis anländer till fredagens kravaller i Rotterdam. Nya oroligheter bröt på lördagskvällen ut i grannstaden Haag. Foto: Media TV Rotterdam via AP

Flera gripna vid nya kravaller i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna skakas av oroligheter. I protest mot utökade covidrestriktioner har upprorsmakare kastat sten, tänt eldar, och avfyrat fyrverkerier.

Tre personer vårdas för allvarliga skador efter polisskott vid fredagens kravaller i Rotterdam. 71 personer har gripits, 50 av dem i samband med Rotterdamprotesterna.

Minst sju personer greps på lördagskvällen i Haag efter att ungdomar startat bränder och kastat fyrverkerier mot polisen, rapporterar internationella nyhetsbyråer. Oroligheter rapporterades även från staden Urk och från den sydöstra provinsen Limburg, enligt lokala medier. I Limburg har 13 gripits och i Urk åtta personer.

I fredags bröt kravaller ut i Rotterdam och minst tre personer skadades när polisen öppnade eld. De vårdas på sjukhus och deras skador är allvarliga, meddelar myndigheterna enligt Reuters. Fem poliser har skadats i samband med upploppen, skriver nederländska tidningen De Telegraaf.

Coronapandemin

Använde vattenkanon

Runt 50 personer har gripits efter fredagens Rotterdamkravaller, ungefär hälften av dem är minderåriga, enligt polisen. Stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb har beskrivit kravallerna som en ”våldsorgie”.

– Polisen kände sig tvungna att dra sina vapen i självförsvar, sade han enligt AFP tidigt på lördagsmorgonen.

På lördagskvällen använde polis en vattenkanon för att släcka en hög med brinnande cyklar, som upprorsmakarna tänt eld på, i en större trafikkorsning i Haag. Minst fem poliser uppges ha skadats i oroligheterna.

Tusentals i fredliga protester

Tidigare på dagen samlades tusentals demonstranter i Amsterdam och Breda för att fredligt protesterna mot den nederländska regeringens planer på att begränsa ovaccinerades tillträde till exempelvis restauranger.

Nederländerna har registrerat nya dygnsrekord i antalet nya covidfall de senaste dagarna. Sedan förra lördagen råder utökade restriktioner som berör restauranger, butiker och sportevenemang – men gnistan till helgens kravaller var regeringens avisering av en ny lag som gör att personer som inte är vaccinerade eller haft covid kan nekas tillträde till barer och restauranger.

Stora protester med tiotusentals demonstranter hölls också i Österrike på lördagen. Även i bland annat Schweiz, Danmark, Kroatien, Italien, Nordirland och Australien hölls stora demonstrationer mot covidrestriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet