Civilklädd polis ingriper under en prideparad i Havanna, Kuba. Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Flera gripna vid prideparad i Kuba

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre personer greps av polisen efter att ha deltagit i en prideparad i Kubas huvudstad Havanna.

De omkring hundra personer som hade samlats, trots det kommunistiska styrets misstycke, skingrades då de saknade tillstånd för evenemanget.

Sedan tolv år tillbaka arrangerar landets myndighet för sexualupplysning (Cenesex) årligen en parad mot homofobi i Havanna. Men i år ställdes den in.

Myndighetens chef Mariela Castro, som är dotter till kommunistpartiets ledare Raúl Castro, har sagt att det beror på att det finns grupper som vill använda paraden för att undergräva regeringen efter att relationen mellan Kuba och USA har försämrats.

Flera aktivister uppger att de hotats

Många hbtq-aktivister menar att det i stället handlar om att kyrkan, som man säger motarbetar hbtq-rättigheter, har fått mer inflytande i Kuba.

Cenesex fördömde den alternativa paraden och kallade den för en provokation. Flera aktivister som deltog i paraden uppger att de har hotats.

– Det här är inte en politisk marsch, det är ett firande för att synliggöra hbtq-grupper, säger Myrna Rosa Padrón Dickson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.