Nödställda migranter får hjälp av personal från tyska flottan. Arkivbild. Foto: TT

Flera hundra kan ha drunknat i Medelhavet

Publicerad

Flera hundra människor – de flesta somalier – befaras ha drunknat när en båt med migranter ska ha kapsejsat i Medelhavet utanför Egyptens kust.

– Vi har inget exakt antal men det är mellan 200 och 300 somalier, säger Somalias informationsminister Mohamed Abdi Hayir.

Och Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni bekräftar att många migranter har omkommit utanför Egyptens kust, men han inväntar mera detaljer.

– Vad som är säkert är att det återigen har inträffat en tragedi i Medelhavet, säger han.

En somalisk kvinna som bor i Egypten uppger för BBC att tre av hennes släktingar omkommit. Hon har inte hört av dem sedan båten gav sig av i torsdags.

Många av somalierna ombord ska ha varit tonåringar.

Räddningsaktion i Italien

Bekräftat är att minst åtta människor har drunknat utanför Libyens kust, rapporterar franska sök- och räddningsorganisationen SOS Medelhavet – men ytterligare ett 20-tal befaras döda.

Organisationens fartyg har räddat 108 människor. Enligt en överlevande ska 135 människor ha varit på den överfyllda båten när den lämnade den libyska hamnen Sabratha. Migranterna kommer från 11 olika afrikanska länder.

Varken UNHCR eller Frontex kan i nuläget bekräfta uppgifterna för TT.

Enligt FN har cirka 180 000 migranter försökt ta sig till Europa över havet i år och cirka 800 har drunknat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet