• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vi är redo att hjälpa till”, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på sociala medier. Foto: AP

Flera länder ger stöd till coronadrabbat Indien

Uppdaterad
Publicerad

EU meddelar att man är beredd att skicka syrgas och medicin till Indien, där coronaviruset orsakar en humanitär katastrof.

Även Sverige väntas ge ett besked om stödinsatser inom kort.

EU har fått en förfrågan från New Delhi om hjälp, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

”Uppmärksammad på det epidemiologiska läget i Indien. Vi är redo att hjälpa till”, skriver von der Leyen på sociala medier.

Besked från Sverige om några dagar

Tysklands och Frankrikes ledare har redan utlovat stöd. Även Sverige och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått en direkt förfrågan och överväger förfrågan om att hjälpa till.

”Vilket stöd som kan lämnas beror ytterst på situationen och vilken hjälp som andra länder bidrar med”, skriver MSB till TT.

Besked om vilket stöd som Sverige kan ge beslutas att komma de närmaste dagarna.

EU koordinerar hjälp med enskilda EU-länder för att snabbt kunna erbjuda stöd med syrgas och läkemedel, enligt EU-kommissionär Janez Lenarcic som är ansvarig för humanitärt stöd inom EU-kommissionen.

Tysk akutinsats planeras

Den akuta bristen på syrgas orsakar död bland drabbade covid-19-patienter i bland annat storstadsområdet Delhi.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att tysk akutinsats planeras, enligt mediebolaget Der Spiegel kan tysk militär komma att bistå med leverans av syrgas.

”Våra tankar går till indiska folket”

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att landet ska skicka syrgas. Även Storbritannien meddelar att sjukvårdsutrustning ska skickas till Indien för att bistå landet i kampen mot coronaviruset.

USA:s utrikesminister Antony Blinken utlovar också stödinsatser.

”Våra tankar går till det indiska folket under detta hemska covid-19-utbrott. Vi har ett nära samarbete med den indiska regeringen och vi ska snabbt sätta in ytterligare stöd till det indiska folket och hjältarna inom den indiska sjukvården”, skriver han på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.