Smittan var till en början koncentrerad till staden Qom, men har nu spridits till ytterligare fyra städer bland dem huvudstaden Teheran. Foto: Ebrahim Noroozi/TT

Flera länder stänger gränsen mot Iran

Publicerad

Fyra av Irans grannländer stänger nu sina gränser mot landet. Anledningen är den stora ökningen av iranier smittade med coronaviruset . På bara ett dygn har femton nya fall bekräftats.

Turkiet, Irak, Pakistan och Afghanistan stänger gränserna mot Iran. Antalet smittade har på bara ett dygn under helgen gått från 28 till 43 personer. Samtidigt gick mängden dödsfall från sex till åtta personer.

Smittan var till en början koncentrerad till staden Qom, men har nu spridits till ytterligare fyra städer bland dem huvudstaden Teheran.

Irans hälsominister Saeed Namaki säger att man är nästan säker på att viruset kom till Qom från Kina. Bland de döda finns en man som regelbundet flög mellan de båda länderna och hade gjort det även de senaste veckorna.

Inställda matcher och biovisningar

Myndigheterna har stängt skolor i tio provinser och undervisningen har också ställts in på universitetet i Teheran på grund av spridningsrisken. Studenter som bor på campus uppmanas att återvända till sina hemstäder och fortsätta sin utbildning genom internet. Teherans tunnelbanna kommer att saneras och fotbollsmatcher och biovisningar har ställts in till på fredag, rapporterar nyhetsbyrån AP.

De första iranska fallen blev kända i onsdags. Samma dag kom nyheten att två äldre personer hade dött av viruset i Qom. Bland de 15 nya fallen sedan i går finns sju personer i Qom och fyra i Teheran.

Stängda gränser

Under söndagen stängde Turkiet tillfälligt sin gräns mot landet. Totalt har nu fyra av Irans grannländer stängt sin gräns – Turkiet, Irak, Pakistan och Afghanistan.

Saudiarabien har bett alla som reser från Iran att vänta i 14 dagar innan de kommer in i landet och förbjudit sina medborgare från att resa till Iran och Kina.

Libanons första fall av coronaviruset, som upptäcktes tidigare denna vecka, var en passagerare som hade rest från Qom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.