Polis söker efter fler gärningsmän efter bombdådet i Londons tunnelbana. Foto: TT

Flera misstänkta gärningsmän jagas på Londons gator

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fortsätter jaga gärningsmän på Londons gator efter explosionen på tunnelbanan i Parsons Green. Under lördagen genomfördes ett tillslag mot en bostad i Surrey i södra England.

Totalt 29 personer fördes till sjukhus efter att ett tunnelbanetåg vid Parsons Green evakuerades på grund av en hemmagjord bomb. Enligt Storbritanniens antiterrorpolis har de flera misstänkta gärngsmän.

Militären har tagit över vissa särskilda vaktpositioner för att underlätta för polisen som bland annat granskar övervakningsfilmerna från tunnelbanan.

Terrordådet vid Parsons Green i London

Landet har höjt terrorhotnivån till den högsta och hundratals poliser går nu igenom övervakningskameror från tunnelbanan.

Tillslag mot bostad i Surrey

Polisen har slagit till mot en bostad i Surrey i södra England och har evakuerat närliggande adresser. Allt enligt ett uttalande från polisen på lördagseftermiddagen, skriver Reuters. Tillslaget i Surrey kopplas till explosionen i tunnelbanan.

En man gripen

Vid lunchtid på lördagen grep polisen i Kent en man i 18-årsåldern. Mannen greps i staden Dover och sitter just nu i förvar på polisstationen men ska senare flyttas till en polisstation i södra London, skriver Londonpolisen.

Den brittiska tidningen The Guardian skriver att mannen ska ha försökt fly landet med färja och att IS tidigare använt just den vägen för anhängare som rest in och ut ur landet.

Fler patrullerande poliser

På fredagskvällen sa Storbritanniens premiärminister Theresa May att allmänheten kommer att möta fler beväpnade poliser i kollektivtrafiken och på gatorna framöver.

– Det är en proportionerlig och klok åtgärd som kommer att ge extra trygghet och skydd medan utredningen fortsätter, sa hon i ett uttalande.

”Vi gör stora framsteg”

Många samtal och tips har kommit in till polisen som säger att utredningsarbetet går framåt.

– Vi gör stora framsteg för att lokalisera och gripa de ansvariga. Det är en mycket komplex utredning, säger Mark Rowley, högste chef för Storbritanniens antiterrorpolis.

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd säger att det är för tidigt att säga om personerna bakom tunnelbanedådet var kända av myndigheterna sedan tidigare.

Hon meddelar också att terrorhotnivån ligger kvar på kritisk, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Vittnen vid Parsons Green: ”Uppstod panik när människor sprang från tåget”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet vid Parsons Green i London

Mer i ämnet