Den 24 februari inleds toppmötet i Egypten mellan EU och arabförbundet. Foto: Mohamed Abd El Ghany

Flera oklarheter inför EU-möte med arabländer

Uppdaterad
Publicerad

Migration, säkerhet och investeringar kommer att diskuteras på toppmötet mellan EU:s medlemsstater och Arabförbundet i Egypten.
– Jag tycker att det är mycket anmärkningsvärt att ett möte på den här nivån hålls utan att mänskliga rättigheter och demokrati uttryckligen står på agendan, säger statsvetaren Anders Persson.

Mötet, som hålls under söndagen och måndagen i den egyptiska semesterorten Sharm el-Sheikh, är det första i sitt slag med regerings- och statschefer från EU-länder och Arabförbundet — bland dem Sveriges statsminister Stefan Löfven.

På dagordningen finns bland annat klimatfrågan, migration, säkerhetspolitik och investeringar. Men Anders Persson sätter alltså frågetecken för prioriteringarna.

– Speciellt med tanke på att situationen för mänskliga rättigheter är katastrofal i bland annat Egypten just nu, säger Persson, som är statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet.

Kritiserad ledare

Den förre generalen Abd al-Fattah al-Sisi valdes till Egyptens president 2014, efter att ha lett en militärkupp som avsatte den dåvarande presidenten Muhammad Mursi. Hans tid vid makten har kantats av hårdföra angrepp mot oppositionella, och har inneburit en inskränkning av demokratin ”som saknar motstycke i modern egyptisk historia”, enligt människorättsorganisationen Amnesty International.

Mötet i Sharm el-Sheikh inleds bara dagar efter att nio egyptiska män avrättats, dömda för att ha utfört ett uppmärksammat bombdåd som dödade en åklagare i Kairo 2015. Totalt 15 människor har avrättats i Egypten bara under februari månad, enligt Amnesty.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har kritiserat rättegångarna efter att flera av männen har vittnat om att de blivit bortförda och torterade, och sedan tvingats att erkänna brott.

Oklart om ”MBS”

Fallet med den saudiske regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi, som mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul förra året, kastar också en skugga över sammankomsten.

FN:s särskilda utredare bedömer att mordet sannolikt planerades på högsta ort i det diktatoriskt styrda kungadömet. Fallet har skakat Saudiarabiens relation med EU — och med resten av världen.

Men det är oklart om Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman själv deltar i mötet.

– Det blir flera intressanta möten om kronprinsen kommer. Men jag har inte kunnat hitta någon slutgiltig, bekräftad deltagarlista någonstans, säger Anders Persson, och tillägger:

– Det är på många sätt ett möte höljt i dunkel, vilket jag ser som ett tecken i tiden. Jag märker hur fler och fler toppmöten hålls i dag utan att man vet vilka som kommer vara där, vad exakt de ska prata om eller vad de vill komma fram till.

EU splittrat i frågan om migration

Migrationen har länge varit en prioriterad fråga i EU:s samarbete med flera arabländer — framför allt de länder som har en kust mot Medelhavet.

Vid den säkerhetspolitiska konferensen i München tidigare i februari underströk president al-Sisi sin roll i det samarbetet genom att säga att “inte en enda illegal migrant har tagit sig över Medelhavet från Egyptens kust sedan 2016”.

Samtidigt blottas sprickorna mellan EU:s medlemmar, som länge har haft svårt att komma överens i frågan om hur mottagandet av flyktingar och migranter ska fördelas.

– EU kommer ha väldigt svårt att visa upp en enad front i den här frågan. På samma sätt är Arabförbundet en klassiskt oenig organisation som egentligen aldrig har uträttat någonting viktigt alls. Jag har svårt att se vilka konkreta resultat vi kan vänta oss, om ens några, säger Anders Persson.

Arabförbundet (förkortat LAS på engelska, League of Arab States) grundades 1945, och verkar som en gemensam plattform för arabstater i frågor som rör ekonomi, kultur och politik. Förbundet består i dag av 22 stater, och har sitt högkvarter i Kairo, Egypten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.