Tv-bilder visar den pågående räddningsinsatsen efter händelsen i Toronto. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Skåpbil körde in i folkmassa i Toronto – 10 döda

Publicerad

Tio personer har dött och 15 personer skadats efter att en skåpbil kört in i en folkmassa i Toronto i Kanada. Föraren som greps i samband med händelsen har identifierats som en 25-årig man från Richmond Hill i Toronto. Han har inga kända kopplingar till terrorgrupper.

Flera fotgängare har blivit påkörda av en vit hyrskåpbil i Toronto. De kördes på utefter en två kilometer lång sträcka av Yonge street, norr om city.

Föraren som greps av polis vid bilen som användes vid vansinnesfärden har inga kända kopplingar till terrorgrupper och han var inte känd av polisen sedan tidigare.

Vid en pressträff på måndagskvällen lokal tid beskriver kanadensiska myndigheter händelsen som ”avsiktlig”. Gärningsmannens motiv är dock än så länge oklart.

Polisen: Håll er borta

Polisen uppmanade folk att hålla sig borta från området och tunnelbanetrafiken i området stängdes ner.

Vittnesuppgifter gör gällande att skåpbilen tycktes köra på människor medvetet vid en korsning i norra Toronto vid 13.30-tiden lokal tid.

Kanadas säkerhets- och beredskapsminister Ralph Goodale beskriver det hela som en ”väldigt allvarlig händelse”. Han säger att saken kommer att hanteras av Torontopolisen i första hand och att han i nuläget inte har någon information som skulle kunna föranleda en höjd nationell säkerhetsnivå i Kanada.

UD: Inga skadade svenskar

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kommenterade händelsen hastigt och sa att man följer utvecklingen.

– Vi behöver ta reda på mer och kommer ha mer att säga inom de närmaste timmarna. Våra tankar går till de drabbade, sa han inför ett samlat pressuppbåd.

Det svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar i nuläget.

Fakta: Attacker med fordon

Visa

Toronto, Kanada

23 april 2018: En man kör in i en folkmassa med en skåpbil i utkanten av Toronto och skadar många. Grips senare av polis som beskriver händelsen som ”avsiktlig”.

Antal döda: Minst tio.

Münster, Tyskland

7 april 2018: Gärningsmannen kör en skåpbil i hög fart rakt in i en grupp människor som sitter på en restaurang i Münsters gamla stad. Två anställda på restaurangen dödas innan gärningsmannen tar sitt eget liv.

Antal döda: Tre personer, inklusive gärningsmannen.

New York, USA

31 oktober 2017: En man kör in med en hyrd pickup in på en cykelbana på södra Manhattan i New York. Gärningsmannen skottskadas av polis och grips.

Antal döda: Sex personer.

Barcelona och Cambrils, Spanien

17 augusti 2017: En skåpbil kör nedför gågatan Las Ramblas i Barcelona mejar ner människor. Fyra män grips efter attacken, som terrorrörelsen IS tar på sig. Åtta timmar senare kör en bil på människor på strandpromenaden i Cambrils, söder om Barcelona. Fem misstänkta skjuts ihjäl av polis. En av dem tros vara den som kört bilen i Barcelona.

Antal döda: Minst 13 personer i Barcelona och en person i Cambrils. Polisen skjuter också ihjäl fem gärningsmän.

London, Storbritannien

19 juni 2017: en skåpbil kör in i människor intill en moské vid Finsbury Park i norra London. Den 47-åriga gärningsmannen brottas ner av människor och hålls fast till polisen anländer.

Antal döda: En person.

London, Storbritannien

3 juni 2017: Sent på kvällen kör tre gärningsman i en skåpbil in i en folkmassa på London bridge och vidare till krogstråket Borough Market där gärningsmännen attackerar människor med kniv. Polisen skjuter där ihjäl männen.

Antal döda: Totalt elva personer. Fyra personer dör av påkörningen och fyra i knivattacken och sedan skjuts de tre gärningsmännen ihjäl.

Stockholm, Sverige

7 april 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm med en lastbil och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Rahkmat Akilov misstänks för dådet som han också erkänt.

Antal döda: Fem personer.

London, Storbritannien

22 mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med en bil på Westminster bridge för att sedan knivhugga en polis vid det parlamentsbyggnaden.

Antal döda: Sju personer inklusive attentatsmannen.

Berlin, Tyskland

19 december 2016: En lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av polis i Italien.

Antal döda: 13 personer, inklusive attentatsmannen.

Nice, Frankrike

14 juli 2016: Många människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. Dådet, som IS tar på sig, inträffar på Frankrikes nationaldag då tusentals människor samlats för att titta på fyrverkerier.

Antal döda: 86 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skåpbil körde in i folkmassa i Toronto

Mer i ämnet