Foto: TT

Flera personer skjutna i yogastudio i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Två personer sköts ihjäl när en 40-årig man öppnade eld på en yogastudio i Tallahassee i Florida på fredagsnatten. Mannen tog sedan sitt eget liv.
Nu hyllar polisen människor i yogastudion, som ska ha sprungit mot gärningsmannen och försökt stoppa honom och skydda andra, istället för att bara springa därifrån.

Larmet kom till polisen klockan 17.37 lokal tid. Tio personer befann sig då i yogastudion ”Tallahassee hotyoga”. Enligt lokaltidningen Tallahassee Democrat hade ett yogapass precis börjat när mannen klev in genom dörren.

Ett ögonvittne beskriver för tidningen hur flera personer kort senare flydde från yogastudion. De ska ha berättat om en man som kommit in i lokalen och ”betett sig konstigt” och sedan börjat skjuta omkring sig.

– Vi hörde pop, pop, pop. Det var så intensivt, säger ett ögonvittne.

Hyllas för sitt mod

Polisen bekräftade senare på kvällen att tre personer har dött, en av dem är gärningsmannen som ska ha skjutit sig själv. Gärningsmannen har identifierats som en 40-årig man. Ytterligare fem personer skadades, två av dem vårdas för allvarliga skador.

Polischefen hyllar personer på plats som ska ha försökt stoppa gärningsmannen och skydda personer i yogastudion.

– Vi har uppgifter om att flera personer kämpade emot, och inte bara försökte rädda sig själva utan också andra. Det säger något om deras mod, att det finns människor som inte bara vänder sig om och springer, säger polischefen Michael Deleo.

Två kvinnliga offer

Gärningsmannens två offer har identifierats som Nancy Van Vessem, 61, och Maura Binkley, 21. Maura Binkley var student på Florida State University, Nancy Van Vessem var läkare och var chef på hälsoföretaget Capital Health Plan. De hyllar henne i ett uttalande.

”Hennes engagemang, omtanke, ledarskap, medmänsklighet och erfarenhet gjorde henne till en av de mest respekterade, inspirerande och framstående läkare i delstaten och landet. Våra hjärtan har fyllts av sorg och böner för hennes familj. Vi har alla varit välsignade över att få ha Nancy i våra liv.”

Gärningsmannens motiv är inte känt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.