Lokal polis arbetar tillsammans med FBI vid ingången till den byggnad där skjutningen ägde rum. Anhöriga samlas utanför Princess Anne Middle School i Virginia Beach. Foto: L Todd Spencer/AP/TT, Vicki Cronis-Nohe/AP/TT

Minst 13 döda efter skjutning i Virginia i USA

Uppdaterad
Publicerad

Minst 13 personer har mist livet efter att en person öppnade eld vid en lokal myndighetsbyggnad i Virginia i USA. Den misstänkte gärningsmannen beskrivs som en tidigare anställd som sagts upp, och som hämnades genom den blodiga attacken.

Det var på fredagseftermiddagen som högljudda smällar plötsligt ekade över kommunbyggnaden i Virginia Beach, i amerikanska delstaten Virginia. När kommunanställda Megan Banton insåg att det inte var frågan om en övning sträckte hon sig efter larmtelefonen, men inom några sekunder var det enda hon kunde höra skrik och skottlossning.

– Jag har en elvamånaders bebis hemma, och allt jag kunde tänka på var honom och att försöka ta mig hem till honom, säger hon till lokala tv-kanalen WTKR.

Polisen: Hämnd för avsked

Banton befann sig tillsammans med sina kolleger på kommunhusets andra våning när en annan av kommunens anställda öppnade eld och dödade minst 12 människor.

Gärningsmannen beskrivs som en 40-årig ingenjör som varit involverad i en rad av stadens vägbyggen. Han ska nyligen ha sagts upp och polis beskriver attacken som en hämnd för det, enligt The Wall Street Journal.

Tillsammans med cirka 20 kolleger kastade hon sig över skrivbord i rummet, och knuffade dem framför sig för att blockera dörren.

Sedan gömde de sig i chefens kontor, tog skydd och höll om varandra medan skottlossningen fortsatte.

– Vi hoppades bara att det snart skulle vara över, säger Banton.

– Det kändes som timmar.

13 döda, fyra skadade

Totalt dog 13 människor i attacken, inklusive gärningsmannen som dödades i en utdragen eldstrid med polisen. Fyra personer vårdas på sjukhus, men polisen har inte meddelat hur skadeläget är. En av de skadade är en polis som försökte stoppa skytten.

 Federala polisen FBI uppges vara inkopplade i utredningen.

– Det här är utan tvekan det hemskaste vår stad har upplevt, säger Virginia Beachs vice borgmästare James Wood enligt CNN.

– Människorna som var där, offren, är människor som vi har arbetat med, folk vi känner. De är våra vänner, det är helt enkelt fruktansvärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.