Skjutning på universitet i Tyskland – minst en person dödad

Uppdaterad
Publicerad

En person sköts ihjäl och flera skadades vid en skjutning på ett universitet i Heidelberg i sydvästra Tyskland, uppger delstatsmyndigheterna.

Skjutningen på universitetet Heidelberg inträffades vid 13-tiden på måndagen. En ensam gärningsman ska då ha skjutit flera elever i en föreläsningssal på universitetet.

Enligt polisen finns allvarligt skadade bland de skjutna och enligt delstatsmyndigheterna har en person avlidit.

Gärningsmannen, som dog i samband med skjutningen, tros ha agerat ensam och faran för allmänheten blåstes av vid 15-tiden, skriver polisen Twitter.

Tyska nyhetsbyrån DPA uppger att gärningsmannen tog sitt eget liv i samband med skjutningen, och att han tros vara student vid universitetet. Polisen har inte bekräftat uppgifterna eller gett några detaljer om hur gärningsmannen avlidit.

”Oändligt chockade”

Heidelberg ligger söder om Frankfurt och har runt 160 000 invånare. Stadens universitet, med samma namn, är ett av Tysklands äldsta och mest välrenommerade.

– Vi är oändligt chockade. Det här är en katastrof bortom allt man kan tänka sig mellan föreläsningar, tentor och campusliv, säger studentkårens ordförande Peter Abelmann till Rhein-Neckar-Zeitung.

Under den pågående insatsen uppmanade polisen invånare att hålla sig borta från universitetsområdet som ligger i stadsdelen Neuenheimer Feld för att ge plats åt räddningspersonal och polis.

“En gärningsman skadade flera personer i en föreläsningssal med ett gevär. Gärningsmannen är död. Polisen är fortfarande på plats med stora resurser”, skrev polisen på Twitter under den pågående insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.