Aska täcker skidbackarna på vulkanen Kusatsu-Shirane efter tisdagens utbrott. Foto: TT

Flera skadade i vulkanutbrott vid skidort i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har skadats och en saknas sedan ett mindre vulkanutbrott följts av en lavin vid en populär skidort i centrala Japan.

Japans meteorologiska byrå uppmanar människor att hålla sig borta från vulkanen Kusatsu-Shirane, som ligger i landets centrala delar, utanför den tidigare OS-orten Nagano.

Vulkanen fick sitt utbrott vid 10-tiden på förmiddagen lokal tid, och följdes av en lavin ner för berget som var i färd att nyttjas av skidåkare.

Tiotal fast efter lavinen

Ett tiotal skidåkare drogs med i lavinen, rapporterar Reuters, varav sex personer tillhörde den japanska självförsvarsstyrkan som var ute på ett träningsuppdrag.

Alla sex ska ha räddats strax efteråt, liksom tre privatpersoner. Flera av dem ska ha skadats, men det är oklart hur allvarligt.

Minst en person rapporteras fortfarande vara saknad.

Skador från flygande stenar

Utöver lavinen kan upp till 15 människor ha skadats av stenar som kom ur vulkanen, uppger Reuters med hänvisning till lokala medier. Minst två av dem ska ha fått svårare skador. Räddningstjänst varnar för att stenar kan slungats så långt som två kilometer från platsen.

Fyra personer som befann sig i en linbana vid händelsen skadades också av krossat glas.

Vulkanrik ögrupp

Den finns över hundra aktiva vulkaner i Japan, och myndigheterna övervakar ungefär hälften av dem dygnet runt. Kusatsu-Shirane får relativt regelbundet mindre utbrott, och hade fram tills nu sitt senaste utbrott 1983.

I september 2014 skedde det dödligaste vulkanutbrottet i Japan på nära ett sekel, då 63 människor omkom när vulkanen Ontake fick ett oväntat dramatiskt utbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.