En skadad person efter skjutningen i Macerata Foto: Guido Picchio, Ansa / TT

Flera skjutna i italiensk småstad

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man har gripits efter att ha öppnat eld mot migranter i den italienska småstaden Macerata. Sex personer skadades, enligt stadens borgmästare.

Italiens inrikesminister uppger att gärningsmannen är ”stöpt i rasistiskt hat” och har en bakgrund inom den högerextrema miljön.

Nyhetsbyrån AP uppger, med hänvisning till ett uttalande från stadens borgmästare, att det rör sig om flera skottlossningar från en bil. Skjutningarna ska ha inträffat under loppet av två timmar, med start vid 11-tiden på förmiddagen. Macerata ligger 20 mil öster om Rom.

De sex offren var afrikanska migranter, uppger den italienska polisen. En av de skjutna behandlades på sjukhus för skottskador, men skrevs ut under kvällen.

En person gripen

Strax efter klockan ett på lördagen kunde en 28-årig man gripas misstänkt för skjutningen, rapporterar Corriere della Sera. Mannen är inte känd av polisen tidigare, enligt AP. Nyhetsbyrån Reuters uppger, med hänvisning till polis, att gärningsmannen hade en italiensk flagga virad runt axlarna när han greps.

28-åringen uppges enligt AP ha kandiderat för det högerpopulistiska partiet Lega Nord i lokala val i staden Corridonia i fjol. Partiet förlorade dock valet.

”Stöpt i rasistiskt hat”

Italiens inrikesminister Marco Minniti säger i ett uttalande att gärningsmannen var ”stöpt i rasistiskt hat” och har en bakgrund inom extremhögern, med kopplingar till såväl neo-nazistiska som neo-fascistiska organisationer. Han uppges ha agerat ensam och planerat attacken i förtid.

– Hat och våld kommer inte att dela oss. En sak är säker – förkastliga brott och kriminellt beteende kommer att lagföras och straffas. Detta är lagen, säger Italiens premiärminister Paolo Gentiloni i ett uttalande.

Skjutningarna inträffar bara några dagar efter det att en 18-årig italiensk kvinna hittats mördad i samma stad. En afrikansk migrant har gripits misstänkt för det dådet, men det är ännu inte klarlagt om det finns en koppling mellan det brottet och dagens skjutning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.