Demonstranter bränner bildäck och blockerar vägen mellan södra och norra delen av staden Khartoum i Sudan. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters/TT

Flera döda efter protester i Sudans huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Tre demonstranter har konstaterats döda efter måndagens våldsamheter i sudanesiska Khartum, uppger en läkargrupp i landet. Därmed är dödssiffran uppe i fem, efter tidigare uppgifter om att en annan demonstrant och en officer hade skjutits ihjäl.

Militärråd har flera gånger sagt sig vilja upplösa den sittande manifestation som demonstranterna fortsatt att envisas med att genomföra i närheten av försvarsdepartementet.

Rådet har också många gånger beordrat demonstranterna att sluta blockera transportvägar i Khartum. Nu rapporteras det att skottlossning kunde höras i stadens centrala delar sent på måndagen efter att säkerhetsstyrkor och paramilitära enheter drabbat samman med demonstranter som hade blockerat vägar.

Sjukvårdskällor rapporterar att tre är döda efter att minst tio personer skottskadades under måndagens oroligheter. Militärrådet skriver i ett uttalande att en officer dödats och att ett stort antal demonstranter skadats.

Åtal mot al-Bashir

Tidigare kom nyheten att Sudans före detta president Omar al-Bashir har delgivits misstanke om brott i samband med de protester som till slut fick honom på fall. Minst 65 demonstranter dödades då.

”Omar al-Bashir och andra har delgivits misstanke om att ha drivit på och deltagit i dödandet av demonstranter”, skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande.

al-Bashir utreds sedan tidigare för penningtvätt och för att ha finansierat terrorism.

Beskedet kommer samma dag som Sudans militära övergångsråd och ledare för proteströrelsen i landet enats om hur ramverket för ett övergångsstyre ska se ut, uppger en talesperson för militärrådet, som tog över när al-Bashir tvingades från makten.

Skingrade demonstranter

Överenskommelsen som bekräftats av protestledarna kom efter flera dagars dödläge i förhandlingarna.

Polis och säkerhetsstyrkor använde tidigare under måndagen också tårgas för att skingra demonstranter Khartums norra delar. Avspärrningar som demonstranterna satte upp på en huvudgata i staden har tagits bort, uppger ett vittne för Reuters.

al-Bashir avsattes den 11 april efter att ha styrt Sudan med järnhand i 30 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.