Flickorna våldtogs – hängdes upp i ett träd

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en brutal gruppvåldtäkt har begåtts i Indien. Den här gången var offren två flickor, 14 och 15 år gamla. Tre män, två av dem poliser, har gripits för det skräckinjagande dådet som nu väcker raseri i landet.

De två flickorna var enligt vissa källor systrar och enligt andra kusiner. De lämnade sitt hem i byn Katra, Uttar Pradesh, på onsdagsmorgonen. De hade ingen toalett i sin bostad, och fick gå till ett fält i närheten för att uträtta sina behov. Men de kom aldrig tillbaka.

Timmar senare hittades flickorna, men då var det för sent. De hade våldtagits, mördats och hängts upp i ett träd. I tyst raseri satte sig grannar, vänner och bekanta runt trädet – hundratals människor i en protest mot sexualvåldet som inte visar tecken på att sluta skaka Indien.

Tre personer greps

Inte förrän polisen arresterat en misstänkt flyttade byborna sig från trädet och tillät myndigheterna att plocka ner de döda systrarna. Enligt andra uppgifter är det tre personer som gripits.

Obduktionen kunde sedan bekräfta att flickorna gruppvåldtagits och strypts till döds – innan de hängts upp i trädet utanför sin hemby.

Det senaste dådet är bara ett i raden. Enligt nyhetsbyrån AP begås i dag nästan tre våldtäkter i timmen i Indien. Men enligt aktivister för mänskliga rättigheter finns ett stort mörkertal – eftersom kvinnor ofta pressas av både familj och polis att tiga om övergreppen de utsatts för.

”Pojkar är pojkar”

De två flickorna i Uttar Pradesh tillhörde Indiens lägsta samhällsklass: Dalit, eller de oberörbara. Flera demonstrationer har den senaste tiden ägt rum mot just våldtäkter som begås mot kvinnor från de lägre kasterna i landet.

Trots det upptrappade sexualvåldet, och en kraftig kritik bland befolkningen kring myndigheternas agerande, sa Mulayam Singh Yadav – ledaren för regionens största parti –så sent som i förra månaden att han är emot en lag om dödsstraff för våldtäktsmän.

– Pojkar är pojkar, sa han under en valkampanj. De gör misstag.

Fakta: Våld mot kvinnor i Indien

  • Efter en uppmärksammad gängvåldtäkt mot en kvinna på en buss i Delhi i december 2012, som senare ledde till att kvinnan dog av skadorna hon fick, har brist på jämställdhet och brott mot kvinnor debatterats flitigt i Indien. Lagstiftningen mot sexbrott har därefter skärpts.
  • Det hindrar inte att nya grova brott begås mot kvinnor.
  • Delhi har fått öknamnet ”våldtäktsstaden” på grund av de höga talen där.
  • I Indien förekommer också former av våld mot kvinnor som är ovanliga i andra länder, bland annat så kallade hemgiftsmord, då unga kvinnor mördas eller drivs till självmord av makar och svärföräldrar för att de inte har fått den hemgift som de önskat.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.