Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stormen Idalia har tvingat tusentals människor på Kuba att evakuera. Nu drar den vidare mot Florida, där nödläge utlysts i flera län. Hör de boende som förbereder sig för stormen. Foto: SVT

Florida rustar för orkan – stora evakueringar har påbörjats

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen och onsdagen väntas orkanen Idalia dra in över Florida. Stora delar av delstatens västkust riskerar att drabbas av översvämningar och evakueringar har inletts samtidigt som invånare bygger översvämningsskydd med sandsäckar.

Nödläge har utlysts i 46 av delstatens 67 counties inför det stundande ovädret, som beräknas nå Florida sent på tisdagen och därefter fortsätta in över kusten på onsdagen, rapporterar AP.

Floridas Guvernör Ron DeSantis har varnat för att Idalias påverkan kan bli stor och att den kan komma att uppgraderas till en orkan av klass 3.

Bland annat är stora delar av Floridas västkust i riskzonen för att drabbas av stormfloder och översvämningar.

Orkanvarning utfärdad

USA:s internationella orkancenter i Miami har utfärdat en orkanvarning från Longboat Key i Sarasotaområdet till Holocene River förbi Tampa Bay, vilket resulterat i att Tampas internationella flygplats kommer att stängas under tisdagen liksom universitet, skolor och högskolor i området.

Idalia, som är det första ovädret att drabba Florida under årets orkansässong, har redan slagit mot Kuba där omkring 8000 invånare i provinsen Pinar del Riohar tvingats evakuera till följd av det kraftiga regnonvädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.