Floridas guvernör Ron DeSantis skrev under lagen omgiven av barn på en skola i Shady Hills. Foto: Douglas R. Clifford/AP/TT

Floridas nya lag: Förbjudet att undervisa barn om sexuell läggning

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det förbjudet att undervisa barn under nio år om sexuell läggning och könstillhörighet i den amerikanska delstaten Florida. Guvernör Ron DeSantis skrev på måndagen under den kontroversiella lagen.

Motståndet mot lagen, som kritikerna kallar ”Don't say gay”-lagen, har varit brett. Hbtq-aktivister, studenter, underhållningsindustrin och Vita huset har kritiserat den.

DeSantis, en potentiell framtida presidentkandidat för Republikanerna, har beskrivit lagen som en rimlig avvägning som ger föräldrar möjlighet att stämma den skolförvaltning som bryter mot reglerna.

Kritiserad för vag formulering

– Vi kommer att säkerställa att föräldrarna kan skicka sina barn till skolan för att få utbildning, inte indoktrinering, sade guvernören i samband med att lagen skrevs under.

Lagen har kritiserats för att vara vagt formulerad, vilket skapat oro bland lärare.

– Jag har hela tiden sett den som en lösning i jakt på ett problem, säger Palm Beach-läraren Michael Woods.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.