Advokat Ben Crump (mitten) företräder George Floyds familj. Foto: AP,TT 29 mars 2021

George Floyds familj inför första rättegångsdagen: ”Det var tortyr”

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktas världens blickar mot Minneapolis, där en domstol ska ta ställning till huruvida Derek Chauvin är skyldig till George Floyds död. Floyds anhöriga höll en presskonferens inför den första rättegångsdagen.

– Det var tortyr, enligt Genevekonventionen, sa familjens advokat Ben Crump och menar att det är ett mord.

Rättegången mot polismannen Chauvin inleds på måndagen och skiljer sig från mängden på många sätt. Den kommer att direktsändas från domstolen i Minneapolis, få personer tillåts vara på plats i rättssalen på grund av pandemin och allmänhetens intresse är enormt.

George Floyds familj höll en presskonferens utanför domstolen i Minneapolis inför inledningen av rättegången.

– George Floyd levde, andades, kunde gå och kunde tala innan polisen vände ner hans ansikte och satte på handfängsel, sa familjens advokat Ben Crump.

Han fortsatte:

– Rättegången är en milstolpe, en sorts folkomröstning om hur långt USA har nått i sitt sökande efter jämlikhet och rättvisa för alla, sa familjens advokat Ben Crump.

”Tortyr”

Crump sa att polisen satte ett knä på George Floyds hals i åtta minuter och 46 sekunder.

– Det här mordfallet är inte svårt, om man tittar på tortyrvideon. Enligt Geneve-konventionen var detta tortyr, sa advokat Ben Crump.

Han betonade att det är en rasfråga.

– Familjen förtjänar rättvisa. Svarta förtjänar inte ”delvis rättvisa”.

Advokat Crump menade att det pågår en smutskastningskampanj mot den döde Floyd.

– Det här är rättegången mot Derek Chauvin, inte mot George Floyd.

– George Floyd dödade ingen. Derek Chauvin var den som dödade George Floyd.

Familjen gick sedan ner på knä i åtta minuter och 46 sekunder utanför domstolsbyggnaden.

Försvaret: Polisen gjorde rätt

Enligt den åtalade polisens försvar så använde polisen en proportionerlig mängd våld mot George Floyd, som enligt dem ska ha gjort motstånd vid gripandet.

Enligt försvaret så orsakades hans död av bland annat en kombination av hjärtproblem och drogmissbruk.

Fakta: Vad hände George Floyd?

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin satte sitt knä på Floyds huvud och nacke i närmare 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus en timme senare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.