Här får korna se Alperna från ovan – evakueras med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Boende nära schweiziska Klausenpass fick sig nog en smärre chock när de blickade upp mot alptopparna i lördags. Uppe bland molnen syntes nämligen flygande kor på väg hem efter sommarens grönbete.

I slutet av varje sommar vallas hundratusentals kor ned från sommarens betesmarker i de schweiziska alperna. Vandringen är del av en tradition som kommit att kallas ”Koparaden”, och utgör en folkfest för många schweizare.

Den långa promenaden går till vinterhägn på lägre höjd, men efter en sommar i bergen är det inte alla kor som klarar av färden. Jordbrukare tvingas därför ta till kreativa lösningar för att få hem sina djur, däribland att låta korna flyga helikopter.

– Det kan handla om att vissa betesmarker är svåra att nå med bil, eller att kor skadat sig så att de inte klarar av att gå, säger mjölkbonden Jonas Arnold till Reuters.

Se kornas flygtur i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.