Nederländska KLM undviker att flyga över Hormuzsundet av säkerhetsskäl. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Flygbolag slutar flyga över Hormuzsundet

Uppdaterad
Publicerad
Flera flygbolag kommer att sluta flyga över Hormuzsundet. Anledningen bakom är att en amerikansk drönare sköts ner i området tidigare i veckan, skriver KLM i ett pressmeddelande. Andra flygbolag vidtar samma åtgärd.

I pressmeddelandet skriver KLM att de följer utvecklingen i Hormuzsundet dygnet runt, och att de inte upplever att flygsäkerheten kan garanteras.

”Incidenten med drönaren är anledning att inte flyga över Hormuzsundet i nuläget” skriver KLM.

Inga SAS-flygningar i området

Även det tyska flygbolaget Lufthansa, brittiska British Airways och australienska Qantas kommer att undvika att flyga sträckan.

Dubai-baserade Emirates ändrar alla rutter som behövs för att undvika flygning över ”möjliga konflikter i området”, säger en taleskvinna för bolaget. Malaysia Airlines säger att man undviker Hormuzsundet vid flygningar till och från London och de saudiska städerna Jeddah och Medina.

SAS har inga flygningar i området i nuläget, men säger i ett uttalande till Reuters att man noggrant följer utvecklingen. Ett liknande uttalande lämnade Norwegian till nyhetsbyrån.

Amerikansk uppmaning

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten stoppar amerikanska flyg från att flyga för nära området, rapporterar Reuters. Enligt dem fanns flera civilia flyg i luften när drönaren sköts ned. Det närmsta ska ha befunnit sig 45 sjömil bort, drygt 8,3 mil.

Förbudet gäller tillsvidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer