Några New York-bor leker i snön vid Times Square under dagens snöstorm Juno. Foto: TT

Snöstorm mindre hård än väntat i New York

Uppdaterad
Publicerad

Det fruktade snöovädret Juno slog inte till lika hårt som väntat mot USA:s östkust, men trots det ställdes samtliga av dagens flygningar till New York från Arlanda in under morgonen.

Tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid togs varningen för den snöstorm som spåddes bli historisk bort i New York och i stället kallas ovädret nu för en ”vinterstorm”, enligt TT.

Det är dock fortfarande förbjudet att köra bil, efter ett beslut av delstatens guvernör Andrew Cuomo, som ska hålla en presskonferens under förmiddagen lokal tid. Det är även oklart när kollektivtrafiken i staden kan komma att återupptas.

Inställda flyg

Det oväder, som av de amerikanska myndigheterna under gårdagen benämndes som ”historiskt”, har dock ställt till det rejält för flygresenärer på väg till eller från den amerikanska östkusten och lett till att samtliga av dagens flighter till New York från Arlanda har ställts in, enligt Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

–Vi har två flighter som har ställts in: dels avgången med United Airlines kl. 9, och dels avgången med SAS kl. 10.40.

Enligt Åsa Öhman gör man som passagerare nu bäst i att följa läget via Arlandas hemsida och även ta kontakt med det flygbolag man bokat sin biljett med, då väderläget på den amerikanska östkusten snabbt kan förändras.

”Det värsta har ännu inte kommit”

Även under morgondagen riskerar läget att bli besvärligt för flygresenärer på väg till eller från New York, då ovädret under tisdagsmorgonen ännu inte slagit till med full kraft, enligt Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

– Enligt prognoserna har ovädret blivit försenat, vilket innebär att det värsta ännu inte har kommit.

Enligt Henrik Edström planerar man från flygbolagets sida fortfarande att genomföra tisdagens avgång från Köpenhamn till New York, men påpekar samtidigt att väderläget gör att det är långt ifrån säkert att några flyg kan landa i staden.

– Vi planerar att låta flyget från Köpenhamn avgå som planerat vid lunchtid, men vi håller det öppet. Och om det lyfter kan det även bli aktuellt att landa i någon annan närliggande stad, exempelvis Washington.

Och även om man lyckas landa i New York måste man som resenär vara beredd på att det kan vara extremt besvärligt att ta sig från flygplatsen, enligt Henrik Edström.

– Många vägar är avstängda i området, vilket gör att man kanske inte kan ta sig från flygplatsen.

Även Finnairs avgång från Helsingfors till New York under tisdagseftermiddagen har ställts in, enligt Finavia, Helsingfors flygplats hemsida.

Tomma gator

På tisdagsmorgonen låg gatorna i New York och Philadelphia nästintill folktomma efter myndigheternas varningar.

Det historiska ovädret har även lett till drastiska åtgärder i den amerikanska metropolen. I går kväll infördes ett förbud för privatbilar att köra på gatorna i New York, New Jersey och Connecticut, och alla kommunikationsvägar över eller under Hudsonfloden har stängts, enligt dagstidningen New York Times.

”Underskatta inte ovädret”

Efter att myndigheterna i New York under gårdagen uppmanat invånarna att lämna sina arbetsplatser så tidigt som möjligt och ta sig hem var stadens tunnelbane- och tågstationer fullpackade under eftermiddagen, och i ett uttalande varnade New Yorks borgmästare Bill de Blasio för att ovädret kan visa sig bli allvarligare än tidigare väderkatastrofer som drabbat staden.

– Moder Jord har återigen beslutat att besöka oss på det här extrema sättet. Det här kommer att bli ett allvarligt snöoväder, som inte ska underskattas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer