Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flygkrasch i södra Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarplan på väg från Dubai kraschade och fattade eld vid landning på en flygplats i södra Ryssland. Alla 62 människor ombord omkom.

Passagerarplanet, en Boeing 737-800, flögs av Fly Dubai. ”Flygplanet slog i marken och bröts i bitar”, skriver myndigheterna i ett uttalande. ”Enligt preliminära uppgifter fanns 55 passagerare ombord och 7 besättningsmän. Alla dog”, skriver de enligt Reuters.

TV: Kraschen fångades av övervakningskamerorna

De flesta av passagerarna ombord på planet ska vara ryska medborgare boende i området kring Rostov vid Don. Mycket pekar på att tre utländska medborgare kan ha funnits ombord.

– Tre utlänningar fanns på passagerarlistan, men vi måste kontrollera informationen, säger en myndighetsperson till en lokal tv-kanal.

Passagerarflygplanet från Dubai flög varv på varv runt flygplatsen i södra Ryssland innan det till sist försökte landa. Men piloterna missade landningsbanan och alla ombord omkom.

Mänskliga faktorn eller tekniskt fel

Enligt Reuters är det ett mänskligt fel eller ett tekniskt missöde huvudteorierna för kraschen. Regionens katastrofmyndighet sade också vid en pressträff att flygplanets svarta lådor ännu inte har hittats.

– Just nu tittar vi på två teorier, antingen att piloten gjort ett fel beroende på väderförhållandena, eller ett tekniskt fel, säger utredningskommitténs Oksana Kovrizhnaya till ryska nyhetsbyrån Interfax enligt Reuters.

I nuläget finns det alltså inget som tyder på att sabotage eller terrorism skulle ha varit en anledning till kraschen.

Flög varv efter varv

Radaruppgifter från flygsajten flightradar24.com ger en fingervisning om piloternas svårigheter att landa i Rostov vid Don i södra Ryssland. Den loggade datan visar att klockan var strax efter halv tre på morgonen, lokal tid, när besättningen gjorde ett första försök att landa flight FZ981 som lämnat Dubai några timmar tidigare.

Av någon anledning – troligtvis på grund av vädret – valde de att lyfta igen med endast 600 meter kvar till marken. Därefter flög piloterna i cirklar, varv på varv, tills klockan hade slagit halv fem, och de bestämde sig för att göra ett andra, och sista, försök.

Piloten ska ha varit tvungen att avbryta ett första landningsförsök av okänd anledning, enligt AFP. Vid det andra försöket ska planet ha kraschat 250 meter innan landningsbanan. Vad som orsakat olyckan är ännu inte bekräftat, men det uppges ha varit dåliga väderförhållanden med försämrad sikt som följd.

Räddningsarbetare på plats

Flygplanet ska ha lyft från Dubais internationella flygplats strax före klockan 23, lokal tid, och var beräknat att landa i Rostov vid Don strax innan klockan fyra på natten, uppger tidningen.

Lågprisflygbolaget Fly Dubai startade 2009 och utreder nu vad som hänt flight FZ98.

Sju barn ombord

Sju av passagerarna var barn, enligt regionens guvernör. Rostovs katastrofmyndighet uppger att sex av besättningsmedlemmarna inte var från Ryssland, men ger inga ytterligare uppgifter om passagerarnas eller besättningens nationaliteter.

”Vi gör allt vi kan för att samla information så snabbt som möjligt. Just nu går våra tankar och böner till våra passagerare och våra anställda som fanns ombord på flygplanet”, skriver bolaget i ett uttalande.

Räddningsarbetare jobbar på platsen och flygplatsen är stängd tills vidare, enligt flera medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer