Passagerarna har evakuerats från planet. Foto: Berit Roald/NTB/TT

Flygplan bombhotat i luften – stor polisutryckning till flygplatsen i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan från Ryanair bombhotades i luften på väg från London till Oslo på fredagen. En 51-årig brittisk man greps som misstänkt för brottet, men släpptes sent på kvällen. Ingen bomb hittades.

Enligt Verdens Gang stod hotet skrivet på en lapp som besättningen hittade ombord på planet. Planet fullföljde flygningen till Oslo, men fick på slutet eskort till Gardemoens flygplats av danska stridsflygplan av typen F-16.

Ett stort polispådrag mötte upp på flygplatsen. Polisen sände sin bombgrupp, men även kris- och gisslanförhandlare. Vid 13.30-tiden greps en 51-årig brittisk man som misstänkt för att ligga bakom hotet.

Senare meddelade polisen att planet var genomsökt och att ingen bomb hittats.

Passagerarna hölls kvar

Den misstänkte mannen släpptes sent på kvällen.

”Det finns inte längre skäl att hålla honom frihetsberövad”, skriver polisen i ett pressmeddelande enligt NRK.

Det framgår inte om han fortfarande är misstänkt. Polisen uppger dock att man inte utesluter att andra personer är inblandade.

De drygt 140 passagerarna hölls kvar åtminstone till 21-tiden i ett mottagningsrum på flygplatsen. Där fick de bland annat skriva ned uppgifter om resan och om personerna som suttit närmast dem, skriver NRK.

Koppling till tidigare hot?

Ett annat Ryanair-plan bombhotades så sent som förra veckan när det var på väg från Krakow till Dublin. Då upptäcktes en lapp där det stod att det fanns en bomb ombord inne på en av flygplanstoaletterna.

Pollisen misstänker att händelserna kan hänga ihop.

-Det är naturligt att se de här två händelserna i ett sammanhang, och det blir en av de frågor som förundersökningen ska försöka besvara, säger förundersökningsledaren Olav Unnestad till NTB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.