F15-planet tros ha störtat i Nordsjön i höjd med Scarborough. Foto: SVT

Amerikansk stridspilot död efter krasch

Uppdaterad
Publicerad

En pilot ur det amerikanska flygvapnet har omkommit i en flygkrasch, som inträffade i Nordsjön tidigare under måndagen.

Det kraschade planet är av modellen F-15 och hade en endast en pilot, enligt ett uttalande från flygbasen RAF Lakenheath i Suffolk, England.

Vraket hittades under eftermiddagen, men det var länge okänt om piloten lyckats använda sig av planets utskjutningsmekanism och var vid liv.

”Stor förlust”

Strax efter klockan sex lokal tid meddelade det amerikanska flygvapnet att piloten hittats död.

– Det här är en stor förlust och våra tankar går till pilotens familj och de övriga i skvadronen,  säger överste Willliam Marshall vid RAF Lakenheath i en video som basen lagt upp på sociala medier.

Planet var ute på ett rutinuppdrag i samband med haveriet runt klockan 9.40 på måndagsmorgonen lokal tid. All flygning från flygbasen stoppades med anledning av olyckan.

Mycket säkert plan

F-15 har använts av det amerikanska flygvapnet sedan slutet av 70-talet. En talesperson för det brittiska flygvapnet beskriver den som mycket säker.

I oktober 2015 inträffade en annan flygkrasch med ett amerikanskt stridsflygplan, av modellen F-18, i närheten av basen Lakenheath. Då omkom en 34-årig pilot när hans skvadron var på väg att återvända till USA.

Lakenheath är det amerikanska flygvapnets största bas i England med den största enheten av F-15 plan i hela Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.