Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från flygkraschen i Nepal. Foto: Bijaya Neupane/EPA/TT

Flygplan har störtat i Nepal – 72 människor ombord

Uppdaterad
Publicerad

Minst 68 personer har dött efter att ett flygplan med 72 personer ombord har störtat i Nepal.

– Flygplanet har gått i bitar, säger Krishna Bhandari, talesperson för armén i Nepal, till Reuters.

Flygplanet ska ha kraschat i västra Nepal. Fyra besättningsmedlemmar och 68 passagerare fanns ombord vid kraschen, uppger flygbolaget Yeti Airlines för AFP.

Under dagen har dödssiffran stigit. Vid lunchtid hade både Reuters och AP uppgifter om minst 68 döda.

– Flygplanet kraschade i en ravin så det är svårt att hålla igång sök- och räddningsoperationen. Inga överlevande har hittills påträffats, säger Krishna Prasad Bhandari, talesperson för armén till AFP.

Ställer in alla flyg

Under tidig eftermiddag, svensk tid, meddelade en talesperson att sökpådraget kommer att återupptas under måndagen, skriver Reuters.

Bland passagerarna fanns 53 nepaleser, fem indier, fyra ryssar, två sydkoreaner, en irländare, en australiensare, en fransman och en argentinare ombord vid kraschen, uppger flygplatstjänstemän för Reuters.

Yeti Airlines meddelar på söndagen att bolaget ställer in alla sina flyg på måndagen.

På väg till Pokhara

Bilder i lokala medier visar hur svart rök stiger från haveriplatsen. Lokal polis uppger för Reuters att det har varit svårt för räddningsmanskapet att ta sig till platsen.

Enligt AP är haveriplatsen knappt två kilometer från flygplatsen i närheten av floden Seti. Det kraschade planet ska hänga delvis över en ravin.

Flygplanet, av modellen ATR 72, var på väg från Kathmandu till Pokhara. Kraschen ska ha skett i under inflygning till flygplatsen i Pokhara, rapporterar Onlinekhabar.

Nepals premiärminister, Pushpa Kamal Dahal, har kallat till ett extrainsatt regeringsmöte med anledning av kraschen, skriver Reuters. Nepals finansminister säger också till nyhetsbyrån att regeringen kommer att tillsätta en utredning med anledning av söndagens flygkrasch.

Förbjudna av säkerhetsskäl

Den nepalesiska flygindustrin har länge dragits med dålig säkerhet på grund av dålig upplärning och bristande underhåll. EU har av säkerhetsskäl förbjudit nepalesiskt flyg i sitt luftrum, skriver TT.

Landet har också svårtillgängliga landningsbanor och det snabbt skiftande vädret kan skapa förrädiska flygförhållanden.

Flygplanet har störtat i i Pokhara i Nepal. Foto: SVT

Uppmärksammade flygolyckor i Nepal

Maj 2022 – 22 personer omkom när ett flygplan som var på väg från staden Pokhara till bergsbyn Jomsom störtade.

Mars 2018 – 51 personer omkom när ett flygplan från Bangladeshs huvudstad Dhaka kraschade på Katmandus internationella flygplats. 20 personer överlevde mirakulöst kraschen.

Februari 2014 – 18 personer omkom när ett flygplan som var på väg från Pokhara till staden Jumla kraschade in i ett berg.

Maj 2012 – 15 personer omkom när ett flygplan från Pokhara störtade in i en klippa nära bergsbyn Jomsom. Sex personer överlevde olyckan, varav två danskar.

September 1992 – Samtliga 167 personer ombord på ett plan från Pakistan omkom när det försökte landa på flygplatsen i Katmandu.

Augusti 1992 – Samtliga 113 personer ombord på ett plan från Thailand omkom när det kraschade i en bergssluttning norr om Katmandu.

Källa: AP, AFP, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.