Från den ena vingspetsen till den andra är avståndet mellan Stratolaunchs vingar 117, 348 meter långt. Foto: TT

Flygplan med världens största spännvidd har sett ljuset

Uppdaterad
Publicerad

Stratolaunch heter flygplanet som i framtiden är tänkt att transportera satelliter in i rymden, skriver CNN. Flygplanet såg ljuset för första gången på onsdagen när det rullades fram ur sin hangar i Kalifornien, USA.

Stratolaunch är inget vanligt flygplan. Inte nog med att den ska skickas upp långt upp i atmosfären, har den världens största spännvidd på ett flygplan, skriver CNN. Flygplanet rullades fram ur hangaren ”Mojave Air and Space Port” i Kalifornien för att genomföra de första bränsletesterna från marken.

Ett flygplan olikt andra

Från den ena vingspetsen till den andra är avståndet 117,348 meter långt. Stratolaunch har fler kännetecken som gör att den skiljer sig från andra. Den är konstruerad som ett tvillingflygplan där vardera ”kroppsdel” står för sin egen bränsleförsörjning. Flygplanet är 15,24 meter hög, den har sex motorer, 28 hjul och ska klara av en last på 226,796 ton.

Ska testa sina vingar först 2019

Att den rullas fram ur hangaren betyder däremot inte att den är redo att testa sina vingar. Först ska en rad olika mark- och flygtester göras som beräknas ta cirka två års tid. Målet är att genomföra en första flyguppvisning år 2019.

”Det här flygplanet är det första i sitt slag, så vi kommer att arbeta ihärdigt med försöken och fortsätta att prioritera säkerheten för våra piloter, vår besättning och personal”, sa projektets direktör Jean Floyd i ett uttalande.

Microsofts medgrundare Paul Allens står bakom idén om projektet och flygplanet Stratolaunch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.