Hittills i år har över 1 600 människor dött när de försökt fly över Medelhavet. Arkivbild. Foto: AP/TT

Flykten över Medelhavet allt farligare

Uppdaterad
Publicerad

Tre år efter det att bilderna på Alan Kurdi skakade världen är det ännu farligare än tidigare att försöka fly över Medelhavet.
Allt färre gör den farliga resan, enligt en ny rapport från UNHCR. Men av dem som åker omkommer fler.

Längs de centrala människosmugglingsrutterna i Medelhavet försvann var 42:a person till sjöss de första sju månaderna 2017. I år är det var 18:e person som aldrig kommer fram, enligt FN-organets kartläggning.

Det innebär över 1 600 döda i år – motsvarande ungefär dubbelt så många som omkom i Estoniakatastrofen i Östersjön 1994.

Många namnlösa gravar

Men tre år efter det att bilderna på Alan Kurdi, en syrisk pojke drunknad på en strand i Turkiet, publicerades världen över är stämningarna annorlunda. Författaren Khaled Hosseini, som även är ambassadör för UNHCR, berättar i organisationens pressmeddelande om de många namnlösa gravar han besökt på Sicilien.

”Varenda en av dessa människor är reducerad till bara en siffra, en kod på en grav. Men de var alla män, kvinnor och barn som vågade drömma om en ljusare framtid”.

”Tre år efter Alans död är det hög tid för oss att samla oss och göra mer”, säger Khaled Hosseini.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer