Italiens premiärminister Giuseppe Conte kräver att andra EU-länder tar emot de migranter som befinner sig på en båt utanför Italiens kust. Angela Merkels Tyskland är ett av fem länder som har gått med på det. Foto: Markus Schreiber; Salvatore Cavalli/TT

Fler EU-länder går med på att ta emot båtmigranter

Publicerad

Totalt fem europeiska länder har nu gått med på att ta emot 250 av de totalt 450 migranter som befinner sig ombord två fartyg i Medelhavet efter att Italien vägrat ta emot dem.

Det är Italiens premiärminister Giuseppe Conte som meddelat att Spanien och Portugal nu har anslutit sig till de länder som gått med på att ta emot 50 migranter var. Sedan tidigare har Frankrike, Tyskland och Malta gett samma besked.

Italien vägrar låta fartyget lägga till i hamn

Italien, som styrs av främlingsfientliga Lega och populistpartiet Femstjärnerörelsen, har vägrat låta fartygen lägga till i hamn, utan har i stället uppmanat övriga EU-länder att ta emot migranterna, som kommit med båt från Libyen.

Det är fortfarande oklart när migranterna kommer att tillåtas gå i land.

Conte har dock lovat att sexton kvinnor och elva barn ska få lämna fartygen, utöver åtta andra som tidigare tagits till den italienska ön Lampedusa.

Migranterna upptäcktes ombord på en träbåt i fredags och har sedan dess flyttats över till två fartyg som tillhör EU:s gränsövervakningsbyrå Frontex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.