Italiens premiärminister Giuseppe Conte har kontaktat övriga EU-länder för att de ska ta ansvar för 450 migranter som befinner sig ombord på två fartyg i Medelhavet. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Efter Italiens vägran: Frankrike och Malta tar emot båtmigranter

Publicerad

Frankrike och Malta har enats om att ta emot 50 migranter var av de 450 migranter som befinner sig ombord på två fartyg i Medelhavet sedan Italiens inrikesminister Matteo Salvini vägrat låta fartygen lägga till i hamn.

Migranterna, som ursprungligen lämnade Libyen i en träbåt, upptäcktes på fredagen när de passerade maltesiskt vatten. De flyttades under lördagen över till två fartyg tillhörande EU:s gränsövervakningsbyrå Frontex.

Italien: ”Alla måste ta ansvar”

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att han under lördagen har varit i kontakt med samtliga 27 EU-länder och påmint dem om att de vid EU-toppmötet i slutet av juni kom överens om att dela på tillströmningen av migranter.

I ett brev till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk kräver Conte att även andra länder måste ta sitt ansvar för migranterna.

De senaste månaderna har flera båtar med migranter fastnat ute på Medelhavet till följd av att kringliggande länder vägrat låta båtarna lägga till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer