Totalt räddades 629 migranter av räddningsfartyget Aquarius utanför Libyens kust. Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE/Reuters

Räddningsfartyg med hundratals migranter fast på Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Över 600 migranter, som räddats utanför Libyens kust, sitter fast i limbo på Medelhavet mellan Italien och Malta. Den italienske inrikesministern har meddelat räddningsfartyget Aquarius att landets hamnar är stängda och hänvisar fartyget till Malta.

Under natten till måndagen genomförde den europeiska organisationen SOS Mediterranée sex olika räddningsinsatser på Medelhavet.

Totalt räddades 629 migranter av räddningsfartyget Aquarius utanför Libyens kust. 123 av dem är minderåriga som rest ensamma, elva är småbarn och sju är gravida kvinnor.

Foto: Eva Eliasson, SVT

Men nu sitter fartyget fast i limbo, mitt på Medelhavet, 35 sjömil från Italiens kust och 27 sjömil från Malta, rapporterar BBC.

Enligt Italiens nye inrikesminister, Matteo Salvini, är landets hamnar stängda. Han hänvisar därför Aquarius till Malta i stället.

Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE/Reuters

Malta säkrare

Enligt den italienska tidningen Corriere Della Sera ska Salvini ha skickat ett brev till de maltesiska myndigheterna och motiverat att migranterna ska få släppas av i huvudstaden Valletta för att det, enligt Salvini, är den säkraste hamnen.

Räddningsinsatsen koordinerades av italiensk sjöräddning och ägde rum inom libyskt sjöområde. Av den anledningen menar Malta att de inte har någon skyldighet att ta emot de hundratals människor som räddats.

Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE/Reuters

UNHCR vädjar till myndigheterna att låta fartyget ankra då förnödenheterna börjar ta slut och människorna ombord är i behov av hjälp.

– Större frågor som vem som har ansvaret och hur detta ska fördelas mellan stater bör tas senare, säger Vincent Cochetel, UNHCR:s särskilde sändebud för centrala Medelhavet.

Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE/Reuters

Ny regering och politik i Italien

Det är inte första gången Malta och Italien hamnar i en sådan här tvist. Senast i helgen påverkades två tyska räddningsfartyg, innan de slutligen fick lägga till i Italien.

Räddningsbåten Sea-Watch hölls dock kvar i mer än tolv timmar, och polisen frågade ut både kaptenen och migranter. De journalister som var ombord fick dessutom lämna över material som de hade filmat, uppger den tyska hjälporganisationen.

Italiens nya hållning kan ses som ett resultat av landets nya regering, som lovat en hårdare politik mot flyktingar och migranter.

– Om någon tror att jag inte kommer att röra en fena medan vi får ännu en sommar med idel fartyg som kommer i land, så tror de fel, säger inrikesminister Matteo Salvini från det högerpopulistiska och invandrarfientliga partiet Lega.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.